Požeška katedrala - jedinstven spomenik sakralne arhitekture

11.05.2023.

20:05

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/P.F./HRT

Požeška katedrala dobila monografiju

Požeška katedrala dobila monografiju

Foto: HTV / HRT

Požeška katedrala jedinstven je spomenik sakralne arhitekture, ne samo hrvatske nego i europske. Njezinu obnovu mnogi ističu kao primjer kako bi se trebale obnavljati sakralne građevine na najvišoj razini. Barokna ljepotica dobila je i svoju monografiju.

Požeška katedrala podignuta je sredinom 18. stoljeća odlukom zagrebačkog biskupa Franje Thauszyja. Nakon povlačenja Osmanlija, označila je potvrdu pripadnosti Slavonije srednjoeuropskom kulturnom krugu. Godine 1997. osniva se Požeška biskupija, a odlukom pape Ivana Pavla II. crkva sv. Terezije postaje katedralom.

- Monografija nije samo knjiga jedne iznimne barokne građevine kakvu ni jedna druga katedrala u Hrvatskoj zapravo nema nego je to i knjiga koja pruža uvid u povijest grada Požege u povijest Slavonije, rekla je akademkinja Željka Čorak.

- Sveukupno mislim da je poučno za sve biskupije kako je ova biskupija odnjegovala svoju katedralu koja je sva umivena i kako je biskup okončao svoje četvrt stoljeća stolovanja sa monografijom koja je uzorna, rekla je Sanja Cvetnić, recenzentica, Odsjek za povijest umjetnosti FFZG.

Uz iznimnu arhitektonsku kvalitetu, ova crkva opremljena je vrhunskim umjetninama - od onih baroknih i secesijskih, preko djela velikana hrvatske moderne kao što su Seder i Iveković do djela vodećih suvremenih umjetnika poput Marije Ujević Galetović i Đure Sedera.

- Crkva je uzoran primjer kako obnoviti jednu građevinu, kako na najvišoj razini restaurirati njezine umjetnine, opremu i kako u crkvu unijeti biljeg našeg vremena sa suvremenim umjetničkim djelima, istaknula je Katarina Horvat-Levaj, urednica, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti.

A za sve to, kao i za nastanak same monografije, najzaslužniji je, ističu svi sugovornici, požeški biskup msgr. dr. sc. Antun Škvorčević.

- Za mene je ponešto iznenađujuća činjenica da mi do ove monografije nismo imali ozbiljnije knjige koja bi predstavila tu kasnobaroknu ljepoticu za koju je Kršnjavi rekao da je najljepša barokna crkva u Hrvatskoj, naveo je Škvorčević.

Budući da je požeška katedrala važan dio razvoja srednjoeuropske sakralne literature, u planu je prijevod ove raskošne monografije na engleski jezik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!