"Požeški pučki kalendar" najstarije slavonsko pučko štivo

11.01.2022.

07:02

Autor: Sanja Najvirt/Krešo Fumić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Požešku pučki kalendar

Požešku pučki kalendar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S tradicijom dugom više od stoljeća i pol, "Požeški pučki kalendar" najstariji je oblik pučkog štiva u Slavoniji. Ukoričeno neprekinuto izlazi od osnutka prve slavonske tiskare. Jedinstven je povijesni vremeplov kroz različita područja života - od poljoprivrede i obrtništva do kulturne i folklorne baštine. 

U čak tristotinjak stranica novinarskih tekstova i fotografija, "Požeški pučki kalendar" slikovit je povijesni vremeplov, ali i prava riznica aktualnosti iz svakodnevnog života ovog dijela Slavonije.

- Najvrijednije u ovom štivu jest ta aktualnost koja dolazi do izražaja još od doba izlaženja prvih kalendara a to je iz pera Miroslava pl. Kraljevića, aktulnost koja pokriva sve teme, objasnio je Mario Trupinić, povjesničar iz Požege.

Nađe se tu kalendar sjetvenih, žetvenih, vinogradarskih radova.

Podsjetnik je to i na vrijedne pučke tradicije, svetkovine i običaje.

- Dakle, povijesti Valis Aurea i kao zemljopisnog pojma. Tako da taj povijesni dio uvijek je bogat i zanimljiv ljudima jer donosi puno podataka koje dotad nisu poznavali, rekao je Jelenko Topić, urednik "Požeškog pučkog kalendara".

Presjek je gospodarskog, političkog i kulturnog života ove sredine pa ima i svoju dokumentarnu vrijednost, dodaje urednik kalendara, dugogodišnji novinar Večernjeg lista. No još je jedna uloga pučkih kalendara itekako važna.

- Još u povijesti je definitivno požeški i slavonski pučki kalendar bio način opismenjavanja ljudi, a u današnje doba u novinarstvu se puno piše, a malo toga ostaje zapisano jer je sklono digitalnom dobu, istaknuo je Trupinić.

A stvaraju ga zajednički baš kao i nekad - novinari, povjesničari i stručnjaci iz različitih područja života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!