Poznate Mrožekove ‘Udovice’ stigle u Osijek

08.02.2021.

15:33

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Udovice

Udovice

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dugo se u osječkom HNK nije igralo, a onda u samo dva tjedna - dvije premijere: nakon Čehovljeva ‘Višnjika’, na red je došla i crna komedija ‘Udovice’ poznatog poljskog dramatičara Slawomira Mrožeka. Samo rijetki sretnici čine publiku i koliko god otužna bila slika u gledalištu, vidljiva je ambicija glumačkog ansambla da teatar održi živim.

Prije pola stoljeća Slawomir Mrožek bio je jedan od najizvođenijih stranih autora u Hrvatskoj, a osječke ‘Udovice’ ponovno ga vraćaju na naše pozornice.


- To je vrlo zanimljiva crna komedija u kojoj se on vraća počecima teatra apsurda i zapravo bavi se nekakvim stereotipima, stereotipnim mišljenjima, ovdje se bavi stereotipom smrti, stereotipom ljubavi, vjernosti, kaže Jasmin Novljaković, redatelj i scenograf.

Udovice

Udovice

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Stvorili smo neki poseban svijet u kojem je sve pomaknuto, ali sve funkcionira.

Antonio Jakupčević, glumac

Na pozornici je šest glumaca, a budući da se Mrožek bavi temom smrti, najteže je bilo stvoriti duhovitu priču.


- Prosuli smo tu sav arsenal ženske osobnosti, što dobre, što loše. Nadam se da će se publika i prepoznati i, evo, uživati i opustiti se u ovo doba kad nam je zaista to svima potrebno, ističe glumica Ivana Soldo Čabraja.


Glumac Antonio Jakupčević napominje da je u situaciji kad se sve ovo događa oko nas, predivno raditi nešto što nema veze sa stvarnim životom.


- Stvorili smo neki poseban svijet u kojem je sve pomaknuto, ali sve funkcionira, kaže Jakupćević.


Udovice

Udovice

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Da se rad isplatio, potvrdili su pljesak i dojmovi publike: Predstava je odlična, vesela, svima nam treba i povratak u kazalište i malo smijeha, dojam je Jasenke Denin, a Ljerka Hedl dodaje: Oni su žarište događanja i tjeraju jednu za drugom izvrsne premijere!


Dio novca koji osječki HNK od kraja prošle godine prikuplja za potresom pogođeno područje, namijenjen je i obnovi sisačkog kazališta, a kada epidemiološki uvjeti dopuste, predstavu će besplatno izvesti u Sisku.

Udovice

Udovice

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!