Praizvedba dramskog baleta 'Gospođa Bovary'

25.06.2022.

20:56

Autor: Antonia Čosić/Dnevnik/HRT

Praizvedba dramskog baleta 'Gospođa Bovary'

Praizvedba dramskog baleta 'Gospođa Bovary'

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao zadnju premijeru u sezoni, pripremilo je pravi spektakl - praizvedbu dramskog baleta "Gospođa Bovary" nastalog prema istoimenom romanu francuskog književnika Gustava Flauberta. Koncept i režiju potpisuje nagrađivana koreografkinja Valentina Turcu koja je za svoj zadnji balet u HNK "Smrt u Veneciji" nagrađena londonskom nagradom za najbolju produkciju, a dobila je i Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja koreografkinja. Roman je svojevremeno uzdrmao francusko društvo, a na probi smo vidjeli što od baleta može očekivati hrvatska publika.

- Izričito sam tražio da bude 'grand finale', da bude na kraju mog mandata, na kraju našeg mandata napravimo žensku temu. Danas hodamo Zagrebom i Hrvatskom, i tu imamo nekoliko Emma Bovary. Mislim da će publika ostati ushićena, kaže ravnatelj Baleta HNK Zagreb Leonard Jakovina.

Ovaj snažan književni lik poznat je po idealiziranju romantične veze i preljubima. Gustav Flaubert tim je romanom je u 19. stoljeću opisao provincijski život kritizirajući društvo, zbog čega je doživio istodobno i uspjeh i osudu te čak završio na sudu.

- Imam puno dragih uloga, ali mi je ovo emotivna uloga i na kraju baleta se osjećam potrošena. Osjećam da sam na sceni voljela, i umrla, kaže Iva Vitić Gameiro (Emma Bovary).

Valentina Turcu poznata je koreografkinja koja je za svojih 139 scenskih djela ovjenčana nagradama koje ističu njezinu senzibilnost, senzacionalnost i iznad svega inovativnost. S Emmom, kaže - odlazi korak dalje.

- Emma Bovary je zaista nepredvidljiva i žena koja tražeći samu sebe - gubi i uništava sve što je oko nje. Doista je šokantno za publiku, za mene je to svakako prelomna i rubna predstava u mom životu, poručuje Turcu.

Između Emmine strasti i očaja, ljubavi i tuge, publika povremeno zaboravlja na supruga. Charles je u prvom dijelu predstave najsretniji čovjek, jer se smatra ostvarenim, ali onda mu sve kreće po zlu. Takuya Sumimoto zadovoljan je, kaže - što ima pravo glumiti takvu degradaciju lika.

Charles je imao mala očekivanja pa je zato i bio sretan. Emma je htjela sve pa nikad nije bila zadovoljna. Koliko nas vlastita očekivanja mogu usrećiti i unesrećiti, pitanje je za sve, jer ovo nije samo balet za ljubitelje, ovo je psihološka dramska izvedba s koje se ne izlazi ravnodušan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!