Praizvedba "Guslača od marcipana" u HNK Osijek

04.03.2022.

20:40

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Željka Živković

"Guslač od marcipana", praizvedba u osječkom HNK

"Guslač od marcipana", praizvedba u osječkom HNK

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

U osječkom HNK večeras se održava praizvedba djela „Guslač od marcipana", po motivima romana Stjepana Tomaša. Skladatelj, Franjo Krežma, jedinstvena je pojava u povijesti hrvatske glazbe. Nažalost, o tom osječkom violinskom virtuozu i skladatelju, koji je zahvaljujući raskošnom talentu bio prava zvijezda svjetskih pozornica u doba romantizma, premalo se zna. 

Iako se u osječkom Muzeju Slavonije pomno čuva njegova prva tročetvrtinska violina, a njegov je spomenik jedan od zaštitnih znakova grada, o Franji Krežmi i danas se više zna u svijetu nego u Hrvatskoj. „Guslač od marcipana" stoga je itekako važna predstava koja kroz lik i djelo hrvatskog Paganinija priča osječku, ali i univerzalnu priču o umjetnosti bez granica.


- Mislim da većina nas ne zna puno, znamo te neke sitne informacije tako da jest odgovornost velika i nadam se da će to shvatiti, kako smo mi shvatili da je velika, da će shvatiti možda i publika, da će u većem broju doć možda saznati nešto o tom čovjeku koji je bio velik, zaista, rekla je uoči praizvedbe glumica Antonia Mrkonjić ekipi HTV-a.


- To treba znati cijeniti i treba o tome progovarati. I zato mi je drago što mi govorimo upravo o Krežmi jer je on iz Osijeka i mi, kao HNK mislim da imamo i nekakvu odgovornost da te priče pričamo, nadovezao se glumac Antonio Jakupčević. 


A priča je to o dječaku koji je umjesto igračaka dobivao glazbene instrumente, koji je s 13 godina završio bečki konzervatorij i kojemu su se divili velikani poput Verdija i Liszta. U samo 19 godina svoga života, Franjo Krežma postao je legenda.


- Iskreno govoreći, ovo bi bio idealan materijal za postavljanje serije od najmanje osam epizoda. Evo, da smo recimo Englezi, to bi sigurno već bilo učinjeno, izjavila je redateljica Dora Ruždjak Podolski


A prije serije, u godini u kojoj se obilježava 160. obljetnica Krežmina rođenja, trebalo bi popraviti zvučnu kutiju pokraj spomenika iz koje već godinama ne odjekuje Krežmin Scherzino. Za njegov rodni grad - sitnica koja bi značila mnogo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!