10:04 / 15.04.2019.

Autor: Vesna Mimica/V.M./HRT

Praizvedbom baleta 'Heroj je umoran' zatvoren 30. MBZ

-

-

Foto: - / -

Završio je jubilarni 30. Muzički biennale Zagreb. Tema je bila 'Glazba, prostor, grad, zvuk', a njom se pokušalo istražiti kreiranje glazbe u suodnosu onoga što čini grad.
Završio je jubilarni 30. Muzički biennale Zagreb. Tema je bila 'Glazba, prostor, grad, zvuk', a njom se pokušalo istražiti kreiranje glazbe u suodnosu onoga što čini grad.

Biennale je zatvoreno u subotu praizvedbom baleta 'Heroj je umoran' skladatelja Frane Đurovića, u izvedbi baletnog ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Nadahnut zbirkom pjesama 'Zidne novine' Arsena Dedića, skladatelj Frano Đurović, prema narudžbi Muzičkog biennala Zagreb, skladao je predložak za balet 'Heroj je umoran'.

Talijanski koreograf Giuseppe Spota postavio je balet, koji je uspješno izveo ansambl riječkog HNK-a, a u procesu stvaranja glazbe za balet uvijek je zanimljivo otkriti slijedi li koreograf glazbeni predložak ili skladatelj pokret.

- U skladanju ovog mog drugog baleta skoro da nije bilo kompromisa. Baš sam sretan. Koreograf je vrlo jasno znao što hoće i navodio me, no u jednom me trenutku pustio, tako da sam dosta stvari napravio po svom, kaže skladatelj Đurović.

Tematsko povezivanje svih aspekata grada i onoga što grad čini u odnosu na glazbu kao motiv jubilarnog izdanja festivala, problematizira, a možda i daje odgovor na pitanje što čini grad, kulturu i urbanizam.

Otvoren u, za MBZ novom, prostoru kina Europa, Biennale, u trenutku kada se raspravlja o zatvaranju tog prostora, gotovo simbolično odgovara na pitanje o odnosu umjetnosti i grada. No, ako su heroji i umorni, večerašnja praizvedba baleta pokazuje da umjetničke snage ne nedostaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!