Predavanje „Nečastive“ o vješticama iz Varaždina

14.08.2020.

22:53

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/Z.A./HRT

-

-

Foto: - / -

O Varaždinu su govorili da je bio punta negra - crna točka spaljivanja tih žena, vještica.
O Varaždinu su govorili da je bio punta negra - crna točka spaljivanja tih žena, vještica.

Vještice - mitska bića kojima su se nekoć plašila djeca i danas su pogrda ili naziv za žene koje se bave tajanstvenim rabotama. No, one postoje od kad je svijeta i vijeka - tvrdi Varaždinac Kristijan Petrović. On je rezultate dugogodišnjih istraživanja izložio na predavanju pod nazivom "Nečastive".

Nakon zalaska sunca, u atriju Staroga grada tražilo se mjesto više za sve koji su željeli sudjelovati u predavanju Kristijana Petrovića. Arhetipski ženski lik iz Grimmovih bajki i Disneyevih crtića dobio je povijesni presjek.

O povijesti vještica Kristijan Petrović je istakao:

- Povijest vještice definitivno ne možemo tražiti samo u pojavi kršćanstva, već svakako puno prije u nekim većim civilizacijama kao što npr. Egipat ili Mezopotamija, pa čak i helenistička kultura, Rimsko carstvo - gdje se počnu slagati slagalice nečega što u 16. stoljeću ili čak 17. počinje bivati vještica - imaginarij kojim se koristimo i danas.

Daleko od mitskih likova žena koje su liječile i ubijale - poput Hekate, Kirke, Morgane, Babe Jage, inkvizicija je nepravedno i zastrašujuće nebrojene žene stoljećima podvrgavala torturi te palila na lomači, iz više nego imaginarnih razloga. Posljednja od optuženih na varaždinskom području bila je Marija Vogrinec.

Kako je rekao Kristijan o Varaždinu su govorili da je bio punta negra - crna točka spaljivanja tih žena, ali se baratalo s nekih 10 – 12 imena što i nije tako strašno.

Televizijski novinar i voditelj Kristijan Petrović mističnu stranu povijesti istražuje od najranijih dana, a dosad je prikupio materijala za nekoliko knjiga, a gdje je pronašao izvore saznanja rekao je:

- Državni arhivi u Križevcima, Zagrebu, Beču, Varaždinu su bili također izvori saznanja. To su uglavnom samo imena, to su sudski spisi, sudski procesi. Definitivno, nešto više o mitologiji vještica možete pronaći isključivo u knjigama i samo u knjigama, tu i tamo ponegdje usmenom predajom.

Zanimljivo rasplitanje povijesne priče o vješticama rashladilo je brojnu publiku, a prostor Staroga grada učinilo pomalo mističnim. Idealna kulisa za oživljavanje mitova, legendi pa i tamne povijesti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!