Predrag Goll – brodski akvarelist svjetskog značaja

08.01.2018.

12:36

Autor: Višnja Ružojčić / V.M.

default error photo
Akademski slikar Predrag Goll likovnu je scenu napustio prije više od godinu dana pa je Galerija umjetnina u Slavonskom brodu prigodnom izložbom još jednom podsjetila na njegov golem doprinos hrvatskoj likovnoj sceni.
Akademski slikar Predrag Goll likovnu je scenu napustio prije više od godinu dana pa je Galerija umjetnina u Slavonskom brodu prigodnom izložbom još jednom podsjetila na njegov golem doprinos hrvatskoj likovnoj sceni, a prigoda je to bila i za pokretanje inicijative za postavljanje spomen-obilježja tom istaknutom umjetniku.

U akvarelu je slikar Predrag Goll dosegnuo vrhunac: majstorski spajajući kubističke elemente s akvarelistički nježnim notama stvorio je prepoznatljiv stil. Ja se čak usuđujem reći da je on po svom značaju ne samo europski nego i svjetski akvarelist,  kaže Branimir Pešut iz Galerije umjetnina Slavonskoga Broda.

Brodski su ga umjetnici obožavali jer druženje s Gollom, kažu, bila je povlastica. To su stvarno jako dobra sjećanja i mislim da je svaki slikar, koji se s njim družio, mogao puno naučiti,  prisjeća se slikar Josip Šimić, a slikarica Zdenka Mirković dodaje: Bio je veliki erudit, puno je znao i rado je to prenosio na nas, a mi smo svaku kapljicu upijali.

Pala je i odluka da se hommage Gollu, osim izložbom, začini i inicijativom da portret koji je izradio kipar Ante Starčević bude podloga za trajni spomen, otkriva Branimir Pešut: Predrag Goll definitivno zaslužuje da dobije svoje spomen obilježje u Slavonskom Brodu. Koja će lokacija biti, ja to ne znam, ali taj portret u gipsu svakako bi trebalo izliti u bronci.

Goll je u Slavonskome Brodu proveo velik dio života i bio je njegov likovni kroničar, no možemo li mi u Brodu shvatiti da je on zaista veliki slikar,  zapitao se na kraju Josip Šimić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!