Predsjednik Milanović razgledao izložbu Otona Ivekovića

06.06.2023.

15:22

Autor: Hina/HRT/V.G.

Milanović razgledao izložbu Otona Ivekovića

Milanović razgledao izložbu Otona Ivekovića

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u utorak u Galeriji Klovićevi dvori izložbu "Oton Iveković retrospektiva", kojom je dosad najsveobuhvatnije predstavljeno njegovo stvaralaštvo.

Uz stručno vodstvo kustosice izložbe Petre Vugrinec, predsjednik Milanović razgledao je više od 230 djela jednoga od vodećih umjetnika hrvatske moderne unutar koje se Iveković istaknuo kao najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Izložba je postavljena nakon brojnih uspješnica našega modernog slikarstva izložbi o Vlahi Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću i Menciju Clementu Crnčiću, a ostaje otvorena do 11. lipnja.

Uz predsjednika Milanovića u obilasku izložbe bili su ravnatelj Galerije Antonio Picukarić i kustosica Danijela Markotić te posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, dodaje se u priopćenju.

Autorice izložbe su Danijela Markotić i Snježana Pintarić.

Oton Iveković (Klanjec, 1869.-1939.) obrazovanje je započeo kod Ferde Quiquereza u Zagrebu, nastavio u Beču, Münchenu i Karlsruheu. Bio je predavač u više škola, a u Prvom svjetskom ratu i vojni slikar. Naslikao je više od tisuću slika, istaknuvši se povijesnim temama te velikim zidnim slikama folklornog, alegorijskog i vjerskoga sadržaja.

Bavio se fresko slikarstvom, grafičkim oblikovanjem knjiga, časopisa i plakata, ilustriranjem, scenografskim i kostimografskim radom, bio je likovni komentator, putopisac i polemičar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!