"Majka Hrabrost i njezina djeca" podsjeća na besmisao rata

11.03.2023.

20:17

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Predstava "Majka Hrabrost i njezina djeca"

Predstava "Majka Hrabrost i njezina djeca"

Foto: Dnevnik / HRT

Nastala u koprodukciji Kazališta Marina Držića i varaždinskog HNK - nakon one u Varaždinu i dubrovačka premijera Brechtove "Majke Hrabrosti i njezine djece" šokirala je publiku i pokazala da nas je potrebno uvijek iznova podsjećati na besmisao rata. Velika predstava sa snažnom antiratnom porukom potiče na razmišljanje te dokazuje kako zajedničkim nastojanjem i manja kazališta mogu stvoriti veliku predstavu. 


"Rat je poguba ljucke naravi" upravo ta rečenica iz Držićeva prologa najbolje opisuje ono na što Brecht u Majci hrabrost želi upozoriti. Mali ljudi zahvaćeni ratnim kaosom gube ljudskost. Vojnici se pretvaraju u životinje, a Majka hrabrost, vukući svoja kola, pokušava preživjeti kao ratna profiterka prodajući robu, oslobođena od svih skrupula.

- Mene je užasno pogodilo kad ona ne da svoje košulje da se platnima njima previju ranjenici. Znači to je potpuno neempatično, ali ona u isto vrijeme planira kako će dalje dakle u tim okolnostima na sve mile načine se dovija kako preživjeti, rekla je Ljiljana Bogojević, glumica, Majka Hrabrost.

- Ono što je meni posebno inspirativno je bilo to koje je to ludilo rata do kojih to lobotomiziranih ludih osobina rat dovede čovjeka i na što je sve spreman, kazao je Filip Eldan, glumac. 

Snažne glumačke kreacije daju predstavi zrelost, žele provocirati i šokirati publiku.

Predstava za pamćenje i sve rečeno sve tragedije ratova, rekao je posjetitelj. 

Radnja drame prati 12 godina iscrpljujućeg tridesetogodišnjeg rata između katolika i protestanata. Brecht ju je pisao u osvit Drugog svjetskog rata, a mi je gledamo dok bjesni rat u Ukrajini. Ništa se promijenilo nije.  

- Da se nije puno promijenilo i da u svim tim brojkama i statistikama poginulih mrtvih iza toga stoje obitelji, djeca, žene sestre majke i tako dalje, a danas ih samo brojimo, rekao je Krešimir Dolenčić, redatelj.

Zahvaljujući udruženim snagama dvaju kazališta i pronicavom redateljskom nervu, dobili smo veliku predstavu sa snažnom antiratnom porukom. Razmišlja se i o festivalima i gostovanjima te se predstavi predviđa dug život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!