Najbolji antikvarijat u Hrvatskoj, šalju knjige i diljem svijeta

23.12.2021.

23:46

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Antikvarijat "Ex libris" u Rijeci

Antikvarijat "Ex libris" u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Riječki Ex libris najbolji je antikvarijat u Hrvatskoj. Tu mu je titulu dodijelilo Ministarstvo kulture u konkurenciji 40 hrvatskih knjižara i antikvarijata u trima kategorijama. Uz bogat knjižni fond, Ex libris organizira i brojne umjetničke aktivnosti.

Nema knjige koju nema Ex libris, riječki hram knjige. Ako je i nema, naručit će je i poslati diljem svijeta.

- Kada god tražim neku knjigu koju ne mogu pronaći u knjižari jer je starijeg izdanja, uvijek se zaputim ovdje. Vjerojatno je da ću tu naći ono što tražim, ističe Riječanka Iva

U Ex librisu se traži knjiga i izvan granica Hrvatske.

- Imamo web stranicu Knjiga.hr na kojoj nam sve piše. Šaljemo knjige diljem svijeta. Imamo mnoge kupce u SAD-u, a i jednog stalnog kupca u Japanu, kaže prodavač Lovro Međimorec.  

Antikvarijat Ex libris kultno je mjesto za knjigoljupce, ali i za riječku književnu scenu. 

- To je i prostor susreta s dobrim ljudima, to je i duhovni prostor kojeg Željko i njegov mali tim evo već cijeli niz godina uspješno gradi, smatra književnik Zoran Žmirić

A iza Ex librisa i njegova vlasnika Željka Međimorca 26 je godina uspješnoga rada.

- Ovdje imamo sigurno 30 tisuća svezaka, naslova ima 15 tisuća. Ono što nije upisano u katalog su gramofonske ploče, stripovi, strana literatura koje imamo stvarno puno, dodaje vlasnik antikvarijata Ex libris Željko Međimorec. 

Uz primarnu u Ex librisu, važna je i izdavačka djelatnost. Prije pandemije ovdje su održavane kazališne predstave i jazz koncerti.

- Spajanje i književnosti s glazbom npr. što radimo i kao izdavačka kuća, ne samo kao antikvarijat, pojašnjava prodavač i urednik Karlo Ilić

- Antikvar zapravo mora razumjeti i vidjeti zašto neka knjiga koja je objavljena prije 50, 60, 70 godina se još uvijek prodaje, tako da tom logikom vođeni zaista želimo objavljivati i objavljujemo knjige koje, vjerujem, imaju trajnu vrijednost, govori urednik u Ex librisu Zoran Gvozdanov

A da je takav i antikvarijat u kojemu se mogu pronaći potvrđuje i Ministarstvo kulture i medija koje ga je proglasilo najboljim u Hrvatskoj.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!