U Orašju počeo filmski festival posvećen Ivi Gregureviću, predstavljena i monografija

27.08.2022.

20:42

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Predstavljanjem monografije o Ivi Gregureviću otvoreni 27. dani hrvatskoga filma

Predstavljanjem monografije o Ivi Gregureviću otvoreni 27. dani hrvatskoga filma

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Sjećanjem na velikana hrvatskoga glumišta Ivu Gregurevića te predstavljanjem monografije o njegovu glumačkom životu i radu u subotu navečer u Orašju je počeo filmski festival Dani hrvatskoga filma Ivo Gregurević koji će trajati do sljedeće nedjelje.

Na Gregurevićevu posljednjem počivalištu u mjestu Donjoj Mahali kod Orašja njegove kolege i štovatelji položili su cvijeće i upalili svijeće nakon čega je uslijedila promocija monografije Ivo Gregurević koju je priredio glumac Vedran Mlikota.

Monografija je posvećena Ivinoj glumačkoj karijeri, a predstavljena je u tamošnjem kulturnom centru.

Predsjednik Udruge filmski festival Ivo Gregurević i predsjednik Organizacijskog odbora Iljo Benković rekao je kako će ovogodišnji festival biti otvoren jednim od starih filmova Ive Gregurevića, Ne dao Bog većeg zla Snježane Tribuson, u kojoj Ivo igra izvanrednu glavnu ulogu.

Gledateljima će biti prikazano još sedam filmova koje je selektor izabrao na Pula film festivalu, uglavnom hrvatske produkcije.

Ove godine glavnu nagradu za doprinos u stvaranju hrvatskog filma statuu Ive Gregurevića, rad akademskog kipara Ante Jurkića, dobit će glumac Slaven Knezović i redatelj Zrinko Ogresta.

Tijekom sedam dana gledatelji u Orašju moći će vidjeti filmove Baci se na pod redateljice Nine Violić, Zbornica Sonje Tarokić, Divljaci djelo Darija Lonjaka, Praznik praznine bosanskohercegovačkog redatelja Jasmina Durakovića, zatim filmsko ostvarenje Djeca sa CNN-a Aide Bukvić, 4:2 Anđela Jurkasa te Nosila je rubac črleni redatelja Gorana Dukića.

Manifestaciju 27. Dane hrvatskog filma Ivo Gregurević, poznatu i kao Mala Pula otvorenom je proglasila kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za hrvatskog člana BiH Predsjedništva Borjana Krišto, a održava se uz pokroviteljstvo HNS-a BiH i Vlade Republike Hrvatske.  

- Ideja monografije nastala je zadnji dan Ivina života sasvim slučajno u jednoj poluzafrkanciji, rekao je Vedran Mlikota, glumac, inicijator monografije "Ivo Gregurević".

- Kako je Ivo sutradan umro, meni je to ostalo u amanet jedna dužnost, čast i obaveza da održimo obećanje svom prijatelju. Rad na monografiji trajao je dvije i pol godine, istaknuo je.

Publika u vrhunskim fimovima može uživati do 4. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!