10:23 / 12.10.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/M.Š./HRT

Predstavljen CD 'Vatroslav Lisinski: Zborovi i popijevke'

Tomislav Fačini

Tomislav Fačini

Foto: - / -

U palači HAZU-a predstavljeno je CD 'Vatroslav Lisinski – Zborovi i popijevke', Zbora HRT-a pod ravnanjem maestra Fačinija i soliste Renate Pokupić i Krešimira Stražanca.
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljeno je diskografsko izdanje 'Vatroslav Lisinski – Zborovi i popijevke' u izvođenju Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem šefa-dirigenta Tomislava Fačinija. CD je objavljen u povodu dvjestote obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog.

Vatroslav Lisinski utemeljitelj je hrvatske opere, a smatra se da su mu najbolja djela upravo solo pjesme i one skladane za zborsko pjevanje. Dakle dvjesto godina od rođenja, samo je još jedna prigoda da se prisjetimo zašto je Lisinski za nas toliko važan, a o tome više govori ovaj CD na kojemu se nalaze možda njegova najbolja djela, istaknuo je maestro Tomislav Fačini.

Zboru HRT-a u izvedbama, i na koncertu prošle sezone i na snimanju, pridružili su se mezzosopranistica Renata Pokupić, bas bariton Krešimir Stražanac i pijanist Johnatan Ware. Lisinski je skladatelj koji je pisao vrlo decidirano, koji je uvjerljiv i koji se može mjeriti s najvećima u svom izrazu i eto možemo biti samo ponosni na njega, kazao je sinoć Krešimir Stražanac koji je uz Zbor HRT-a, maestra Fačinija i pijanista Johnatana Warea predstavio nosač zvuka koji je novi doprinos HRT-a hrvatskoj glazbenoj baštini.

Glazba na CD-u 'Vatroslav Lisinski – Zborovi i popijevke' premijerno je izvedena prošle godine u sklopu ciklusa Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu, a zatim je snimljena i u studiju Bajsić HRT-a. Na nosaču zvuka nalazi se 21 skladba izabrana od sedamdesetak koje je u svom životu napisao Lisinski. Međutim nije riječ o prigodničarskom izdanju, nego o sustavnoj brizi hrvatske radio televizije o opusu ovog skladatelja koji smo počeli još dvije i šesnaeste, CD-om 'Ljubav i zloba' i nastavljamo i dalje objavom CD-a opere 'Porin' koji je u planu još ove godine, naglasila je Ivana Kocelj rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Vatroslav Lisinski nedvojbeno je bio najdarovitiji i najvažniji skladatelj ilirskog razdoblja, odnosno hrvatskoga ranog glazbenog romantizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!