13:51 / 27.02.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

Predstavljen novi program kulture Studentskog centra

Davor Šišmanović

Davor Šišmanović

Foto: - / -

Prošlo ljeto smijenjena šefica kulture Studentskog centra Nataša Rajković najavila je tužbu, a novi 'prvi kulturnjak' SC-a Davor Šišmanović nije se mjesecima oglašavao. Ipak, konačno smo dočekali predstavljanje novog ambicioznog programa SC-a.
Studentski je centar još u sanaciji. Prošlo ljeto smijenjena Nataša Rajković najavila je tužbu, a novi pomoćnik sanacijskog upravitelja za kulturu nije se mjesecima oglašavao. Ipak, konačno smo dočekali i predstavljanje programa iz kojeg je vidljivo da kulturna scena Studentskog centra opstaje - i to ambiciozne najave.

Čak pet kazališnih premijera, od kojih je prva na rasporedu u travnju, bogat filmski i galerijski program, i to u svim kulturnim prostorima SC-a - plan je novog vodstva. Prisjetili su se i slavne prošlosti pa bi željeli ponovno postaviti možda i najslavniju predstavu Teatra ITD 'Hamleta' Zlatka Boureka.

U pregovorima smo sa obitelji Bourek da najprije napravimo jednu izložbu lutaka iz te predstave, onda, ako lutke izdrže, pokušali je i na određen način i obnoviti,  najavljuje pomoćnik za kulturu sanacijskog upravitelja SC-a Davor Šišmanović.

Šo se tiče ansambla kazališta ITD, moramo razmotriti možemo li ga financirati,  kaže Šišmanović. No, od eksperimenata u kazališnoj umjetnosti ne odustaje se.

8. izdanje Ganz novog festivala je - posljednje Radimo na tome da ITD bude prepoznat i da prepoznaje suvremene izvedbene tendencije, da ih aktivno prati u hrvatskom i širem europskom prostoru,  poručuje stručni suradnik za kazališni program Vedran Hleb, dok se Šišmanović nada da će im poći za rukom demantirati famu o prilično lošem stanju u Studentskom centru, odnosno Teatru ITD.

Filmski program sastavio je, pak, redatelj Zvonimit Rumbolt koji najavljuje retrospektivni ciklus filmova Ive Gregurevića u sklopu kojeg će se u ožujku prikazati čak 12 filmova. Također u ožujku, Teatar ITD ugošćuje studentske predstave s akademija iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita, prikazat će se sedam kazališnih naslova i predstaviti gotovo 40 mladih glumica i glumaca.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!