Predstavljen projekt "e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine"

14.09.2023.

Zadnja izmjena 13:08

Autor: R.S./Hina/HRT/IMS

Predstavljen je projekt "e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine" Ministarstva kulture i medija. Putem digitalne platforme e-Kultura pridonijet će se sustavnoj zaštiti i očuvanju kulturne baštine, a građani će moći pristupiti i pretraživati digitalnu i digitaliziranu kulturnu baštinu preko središnjeg sustava za pohranu i pretraživanje građe. 


Projekt "e-Kultura Digitalizacija kulturne baštine" provodi Ministarstvo kulture i medija u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom (HDA), Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), Muzejom za umjetnosti i obrt (MUO) te NSK, a o projektu su govorili ministrica kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, ravnatelj HDA Dinko Čutura, ravnateljica Programa HRT-a Marija Nemčić, ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i ravnateljica NSK Ivanka Stričević.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je ovo po svemu iznimno važan projekt za hrvatsku kulturnu baštinu koji se financira iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Naglasila je kako je posebno važno zaštiti baštinu sustavnom, standardiziranom i trajnom pohranom u digitalnom obliku na jednom mjestu.

Ovaj projekt je službeno završen, misija sigurnoga prenošenja nacionalne kulturne baštine budućim naraštajima i dalje ostaje izvorom naše predanosti kojoj je ovaj projekt stvorio temelj, rekla je dodavši kako kao Vlada jačaju sve javne sustave te daju mogućnost i privatnim poduzetnicima da kroz digitalizaciju svoje poslovanje učine kvalitetnijim, a kao država da građanima pružimo pristup našim različitim uslugama.

Ravnatelj HDA Dinko Čutura napomenuo je kako, kad je riječ o ovom projektu, ni u čemu ne zaostajemo za europskim praksama. Već sad razvijamo jedan novi informacijski arhivski sustav, a ovih dana počinju prva testiranja, rekao je Čutura.

Napredak u procesu digitalizacije


Po riječima Marije Nemčić digitalizacija arhivske građe HRT-a nije važna samo za HRT, nego za cijelu Hrvatsku. Sudjelovanje u projektu donijelo nam je napredak u procesu digitalizacije, ocijenila je.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović smatra kako je projekt jedan od ključnih nacionalnih projekata, čije će se posljedice dugo osjećati jer će naše kulturno nasljeđe učiniti pristupačnije svjetskoj zajednici.

Ravnateljica NSK Ivanka Stričević napomenula je kako su zahvaljujući projektu e-kultura nabavljena oprema, osigurane licence, provedena edukacija djelatnika NSK te uspostavljenu administrator i agregator u središnjem sustavu. Time, naglasila je, NSK postaje ključna knjižnica prema hrvatskim knjižnicama u pitanju digitalizacije, dodala je.

Na kraju je uz video prezentaciju, novu digitalnu platformu e-Kultura predstavljena i izložba proširene stvarnosti na kojoj su odabrani 3D modeli raznih primjeraka kulturne baštine od umjetnina, preko dokumenata do knjiga.

E-Kultura digitalna platforma pridonijet će sustavnoj zaštiti i očuvanju kulturne baštine, a građani će moći pristupiti i pretraživati digitalnu i digitaliziranu kulturnu baštinu putem središnjeg sustava za pohranu i pretraživanje građe.

Ovim projektom hrvatska kulturna baština bit će dostupna svim građanima Europske unije, zajednica arhiva, knjižnica i muzeja imat će svoj sustav za digitalizaciju, a digitalna kulturna građa koristit će se u znanstvene, obrazovne, turističke, promotivne i ekonomske svrhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!