Predstavljena akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika

14.06.2022.

12:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Dnevnik / HRT

Humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i njihova distribucija narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, predstavljena je u utorak u Knjižnicama grada Zagreba.

Akciju su predstavili hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Gradskih knjižnica Zagreb Katarina Todorčev Hlaća te Mišo Nejašmić iz Zaklade AidHub.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako se u Europi od 24. veljače sve promijenilo. Reakcija nas u Hrvatskoj koji se još uvijek sjećamo užasa Domovinskog rata bila je posebno emotivna, rekla je dodavši kako Ukrajinci danas prolaze sve ono što smo mi prolazili prije 30 godina.

- Zato smo se i kao Vlada i kao pojedini resori, istaknula je, vrlo brzo organizirali pa je Ministarstvo kulture kolegama u Ukrajini koji se bave očuvanjem kulturnih dobara stavilo na raspolaganje sve protokole za zaštitu i evakuaciju baštine.

- Poslali smo i kontingent pomoći, a odmah smo bili povezani s ukrajinskim veleposlanstvom i Stožerom civilne zaštite vezano uz smještaj i brigu izbjeglicama koje dolaze te otvorili za mogućnost angažmana ukrajinskih umjetnika, podsjetila je Obuljen Koržinek.

Akciju nabave knjiga iz Ukrajine za hrvatske knjižnice preporučila sam i drugim kolegama u europskim državama da na sličan način nabavljaju knjige, rekla je ministrica te dodala kako je to u prvom redu važno za izbjeglice, ali i kao izravna pomoć ukrajinskim izdavačima.

U prvoj rundi osigurali smo, napomenula je, kutije knjiga za više od 200 knjižnica.

- Razmišljam da poput ove otisnute ukrajinsko-hrvatske vježbenice napravimo i projekt Ruksak pun kulture koji bi osmislio povezivanje ukrajinske i hrvatske djece, rekla je ministrica.

Knjižnice su duhovni hram života, ljekarna za dušu, rekao je veleposlanik Kirilič i zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i Vladi Republike Hrvatske na potpori Ukrajini te skrbi za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, a provodi je Zaklada AidHub. Donacijom se pomaže izdavačima u Ukrajini da nastave svoju djelatnost, a onima koji su spas potražili u Hrvatskoj iskazuje gostoprimstvo i potpora te osigurava u našim knjižnicama prijateljsko okruženje.

Na naslove narodnih knjižnica u RH dostavljeni su paketi s knjigama koje su uvrštene u njihov fond, postavljene da budu dostupne na policama, a djelatnici su zamoljeni da raseljene osobe iz Ukrajine upute na njihovo korištenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!