Predstavljena dva velika projekta Ministarstva kulture

04.07.2023.

20:17

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kulturni razvoj i politika

Kulturni razvoj i politika

Foto: HTV / HRT

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljena su dva velika projekta Ministarstva kulture. Uz knjigu koja objedinjuje kulturni razvoj i politike, predstavljen je nacrt Nacionalnog i Akcijskog plana razvoja kulture i medija za razdoblje do 2027.

Bez pregleda zatečenog stanja, teško je razvijati strategije budućnosti. Stoga je najprije predstavljen Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj, a zatim i Nacrt nacionalnog plana razvoja kulture i medija. 

- Procesi su se zapravo čak u jednom djelu odvijali paralelno zbog dinamike donošenja Nacionalne razvojne strategije i zbog činjenice da smo e-politike zbog kriza, covid-a i potresa morali usporiti rad na pregledu strategije, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Posljednja slična analiza provedena je sada već davne 1998. A budući da živimo u doba velikih i brzih promjena i na globalnoj i na lokalnoj razini, pregled dosadašnjeg stanja u kulturi bio je prijeko potreban. 

- S istraživanjima i analizama kulturnih politika nikad nije lako, zato što uvijek, to nije sad samo situacija u hrvatskoj nedostaje podataka. Nedostaje nam upravo podloge na kojoj bi se kulturne politike mogle nadograditi u implementaciji svojih mjera i instrumenata, istaknula je Aleksandra Uzelac, urednica, predstojnica Odjela za kulturu i komunikaciju Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Ukoričen, Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj ima gotovo 400 stranica i sastoji se od 6 velikih cjelina. Na njemu je radilo 38 autora, a zainteresiranoj javnosti bit će dostupan u knjižarama i knjižnicama.

- U njemu se na jedan način zrcali sva kulturna raznolikost Hrvatske i uz to što se dokumentiralo stanje, zapravo su se prepoznale potrebe, istaknuo je Ivica Poljičak, državni tajnik u ministarstvu kulture i medija.

Nacrt strateškog dokumenta za razvoj kulture i medija osmišljen je za razdoblje od 2023. do 2027., a sadržava srednjoročnu viziju razvoja, posebne ciljeve, financijski okvir te akcijski plan s mjerama i pokazateljima rezultata.

- Fokusira se na tri područja, jedno je područje razvoja kulture i stvaralaštva, dakle ulaganja u umjetnike,drugi dio se tiče kulturne baštine u širem smislu, gdje zapravo idemo prema jednom drugačijem načinu upravljanja, puno više baziramo se na rizicima i naravno treći segment koji se tiče medija, pa onda u širem smislu audiovizualnog područja, kazala je ministrica.

Veliki projekt Ministarstva kulture kojim će se definirati kulturna politika u petogodišnjem razdoblju, Nacrt nacionalnog plana razvoja kulture i medija, od danas je u javnoj raspravi putem e-Savjetovanja, a u saborskoj bi proceduri trebao biti u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!