Predstavljena knjiga Mire Gavrana "Obrana Jeruzalema"

29.03.2022.

23:01

Autor: V.G./Hina/HRT

Miro Gavran

Miro Gavran

Foto: HTV / HRT

Poetska knjiga Mire Gavrana "Obrana Jeruzalema - poema" predstavljena je u utorak u Društvu hrvatskih književnika u (DHK) u Zagrebu.

Knjigu su predstavili urednik Jakov Lovrić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Mario Kolar i autor Miro Gavran, a stihove je kazivao dramski umjetnik Robert Kurbaša.

- Miro Gavran stekao je odanu sljedbu poklonika i poštovatelja koji s nestrpljenjem iščekuju svaki njegov novi uradak, neovisno o tomu radi li se o dramskim komadima, proznim tekstovima ili poeziji, rekao je Kolar dodavši kako je Gavran objavio 55 drama, 10 romana za odrasle, 10 romana za djecu i mlade te nekoliko zbirki priča, jednu zbirku poezije i tri libreta.

Naglasio je kako je Gavran najprevođeniji hrvatski književnik, čija su djela prevedena na 41 jezik diljem svijeta, s više od milijun prodanih primjeraka, a dramske komade pogledalo je više od četiri milijuna gledatelja.

Tomu valja pridodati, istaknuo je, činjenicu i da je jedini živući dramatičar koji ima kazališni festival njemu posvećen, GavranFest, koji se već 13 godina organizira u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj, Srbiji i Njemačkoj, na kojima se izvode komadi nastali isključivo prema njegovima djelima.

Gavranova knjiga "Obrana Jeruzalema" predstavlja istinsko iznenađenje za sve poznavatelje autorova opusa, ocijenio je Kolar i dodao kako je riječ o poemi, izričaju za kojim je Gavran najrjeđe posezao, a znatno više zbog sadržaja i načina na koji je iznesen.

Naslanjajući se izravno na romane nadahnute biblijskim likovima "Judita", "Krstitelj" i "Poncije Pilat" autor u 10 pjevanja poeme progovara o onomu o čemu drugi šute, istaknuo je Kolar i dodao kako u poemi autor riječima koje prodiru u samu srž ljudskoga bića poziva na obranu vrijednosti na kojima počiva zapadna civilizacija u trenutcima kad se svijet kakav poznajemo urušava i nepovratno mijenja.

"Obrana Jeruzalema", tvrdi Kolar, knjiga je čija vrijednost daleko nadmašuje njezin opseg, za čiju će književnokritičku valorizaciju trebati proći određeno vrijeme te koja nadmašuje sve što je napisano u nas na ovu temu, a nakon čijeg čitanja ostajemo dugo zamišljeni, što je sama bit i pisanja i čitanja.

Knjigu "Obrana Jeruzalema" (97 str.) sastavljenu od 10 pjevanja objavio je zagrebački nakladnik Stilus.

Miro Gavran rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Predsjednik je Matice hrvatske, dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade te član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!