Predstavljena knjiga Romana Pavića "Pozdrav iz Staljingrada"

25.03.2022.

22:39

Autor: V.K./Hina/HRT

Predstavljena knjiga Romana Pavića

Predstavljena knjiga Romana Pavića

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Roman liječnika Romana Pavića "Pozdrav iz Staljingrada" predstavljen je u petak navečer u Novinarskom domu u Zagrebu.

O romanu su govorili: povjesničar Hrvoje Klasić, kustos Željko Marcijuš, urednik Seid Serdarević i autor Roman Pavić.

Po riječima Željka Marcijuša, roman je obogaćen cijelim nizom likova iz slikarstva i kiparstva, čime autor na svojevrstan način kroz roman daje presjek povijesti umjetnosti prve polovice 20. stoljeća.

- Kad se okupe kirurg, povjesničar umjetnosti i povjesničar da bi pričali o književnosti, onda doista možete shvatiti da se radi o jednom nesvakidašnjem djelu, rekao je Klasić. Dodao je da je 'trud' ključna riječ kad govori o ovoj knjizi: trud uložen u pisanje, dugogodišnji "rad na sebi", kao i dugogodišnji interesi o različitim temama.

Roman "Pozdrav iz Staljingrada" je roman o ljubavi, umjetnosti i ratu, napomenuo je Serdarević i dodao kako autor u svom prvijencu pažljivo i brižno gradi široku galeriju likova oživljavajući minuciozno Zagreb prije Drugoga svjetskoga rata, njegove umjetničke i političke krugove iz perspektive svojih glavnih junaka.

To je saga o trojici prijatelja uhvaćenih u kovitlac svjetskih događaja, koji čudom preživljavaju Bitku za Staljingrad, kamo nisu otišli svojom voljom, da bi se potom u sovjetskom zarobljeništvu uspjeli izdvojiti svojim sposobnostima te postati punopravni crvenoarmejci, koji će se po povratku u Jugoslaviju susresti s drugom vrstom ideološke zaslijepljenosti.

Ocijenio je kako je roman suvremena povijesna freska koja vješto kombinira fikcionalnu priču, stvarne dokumente i razmišljanja aktera vremena o kojem je riječ.

Roman "Pozdrav iz Staljingrada" objavio je nakladnik Fraktura.

Roman Pavić rođen je u Osijeku 1969. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu. Doktor znanosti je od 2006. Radio je kao znanstveni asistent na Sveučilištu Connecticut u SAD-u. Znanstveni je savjetnik i redoviti profesor na Katedri za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Osijeku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!