Predstavljena poštanska marka s motivom varaždinskog Starog grada

19.05.2023.

07:03

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Predstavljena poštanska marka s motivom varaždinskog Starog grada

Predstavljena poštanska marka s motivom varaždinskog Starog grada

Foto: HTV / HRT

U Varaždinu je, uz Međunarodni dan muzeja, predstavljena poštanska marka s motivom Starog grada i to na prekrasnom mjestu koje se i našlo na samoj markici, simbolu Varaždina, dvorcu Stari grad. Marka je u 25.000 primjeraka izdana u sklopu edicije prigodnih poštanskih maraka Hrvatske pošte „Dvorci Hrvatske".

- Puno pozdrava iz Staroga grada želi vam vaša Ela.

Poput nasmijane Ele, ovako su se danas varaždinski osnovnoškolci javili svojim prijateljima.

Bez pametnih telefona, GIF-ova i Interneta. Djeca, srećom, još uvijek znaju što je to staromodno dopisivanje. Samo papir, olovka i mašta na volju.

- Meni je bolje pisati razglednice, jer mi se sviđa stari način pa onda jako volim pisati razglednice i skupljati markice, otkrila je Pavla.   

A svijet markica od danas je bogatiji za onu na kojoj se nalazi jedna od najslikanijih znamenitosti, ne samo Varaždina, već i Hrvatske. 


- Poštanska marka je zapravo jedan mali prenositelj kulture, povijesti, arhitekture. Danas ćemo predstaviti poštansku marku i još jednom podsjetiti na važnost očuvanja kulturne baštine, rekla je pomoćnica izvršnog direktora Hrvatskih pošta Katarina Belavić

Ponosni dvorac Stari grad tek je jednom u svojoj dugoj i burnoj povijesti pokazao svoje stoljetne zidine na poštanskoj marci.

- Gotovo je nevjerojatno da je kroz protekla carstva, kraljevstva i republike, motiv Starog grada bio svega jedanput i to u doba NDH. Evo sada hrvatska pošta ispravlja ovu nepravdu, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini

Uz Međunarodni dan muzeja svi postavi, palače i izložbe Gradskog muzeja u Varaždinu besplatni su. Odlična prilika za provesti ostatak ovog tmurnog dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!