18:41 / 30.10.2018.

Autor: V.M./HRT

Predstavljene audio knjige Ivane Sajko i Damira Karakaša

Živko Anočić i Dino Brazzoduro

Živko Anočić i Dino Brazzoduro

Foto: - / -

U sklopu petog ciklusa malih radiofonskih izvedbi 'Plan za bijeg' predstavljene su audio knjige 'Ljubavni roman' Ivane Sajko i 'Sjećanje šume' Damira Karakaša.
U sklopu petog ciklusa malih radiofonskih izvedbi 'Plan za bijeg' predstavljene su audio knjige 'Ljubavni roman' Ivane Sajko i 'Sjećanje šume' Damira Karakaša.

U suradnji s mjestima koja vole knjigu zagrebačka udruga Multimedijalna koliba, koja organizira 'Plan za bijeg', sinoć je u zagrebačkoj Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića predstavila novi projekt 'Čuj ovu knjigu'. Radi se o ediciji audio knjiga čija su prva izdanja 'Ljubavni roman' Ivane Sajko i 'Sjećanja šume' Damira Karakaša, u izvedbi glumaca Marije Šegvić, Igora Kovača i Živka Anočića.

Naslanjajući se na iskonsku tradiciju usmenog prenošenja priča koja započinje još u najranijoj čovjekovoj dobi pričanjem priča djeci, a koja kasnije u svijetu vizualnih podražaja kržlja i nestaje -  projektom 'Čuj ovu knjigu' želimo u ljudima probuditi uspavanu emociju slušanja,  poručuju producenti iz Multimedijalne kolibe.

Emociju koja nastaje proizvodnjom tisuću slobodnih, osobnih asocijacija, i to kroz gotovo alkemijski proces koji se događa dok zvuk putuje labirintom slušateljevog uha do svoje luke u nekoj od moždanih sinapsi,  napominju autori projekta.

Svi suradnici projekta 'Čuj ovu knjigu' su strastveni radiofonijski autori, glazbenici, ton majstori i glumci koji su se 2013. godine okupili oko predstave 'Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)' Pavlice Bajsić Brazzoduro, a kojom je, na točki susreta kazališne scene i radijskog etera, svoj rad započeo radiofonijski teatar.

Audio knjige, format koji je slabo zaživio na našem području, danas osnažen novim tehnologijama digitalne distribucije, doživljava svoju renesansu u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija,  podjećaju autori projekta te pozivaju publiku da sluša knjige 'na putu do posla, u tramvaju, u autu…'

Audio knjige zvučno je uobličio Dino Brazzoduro, a vizualno Nikolina Fuzul.

'Plan za bijeg' je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi koju organizira Multimedijalna koliba iz Zagreba. U ciklusu sudjeluju autori i autorice, te izvođači i izvođačice, koji istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo.

Projekt nazivaju svojim igralištem jer je u potpunosti otvoren eksperimentu. Radi se o iskoraku i nastavku istraživanja koje su počeli predstavom radiofonijskog teatra 'Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)'.

Jedan od segmenata ciklusa, koji traje do 20. studenog, bio je i program 'Trag', koji je dio izvedbenog projekta mladih suradnika projekta. Oni su kroz proces ostavljanja i gubljenja traga plesnih i pjesničkih umjetničkih praksi istraživali odnos tih dvaju medija.

'Na valovima radioteatra' bio je program posvećena članovima 'festivalskog' radiofonijskog ansambla koji je publiku poveo na 'plovidbu kroz ulomke iz izbora malih i velikih formi nastalih u prvih 5 godina radiofonijskog teatra, kao i kroz njihove samostalne glazbene projekte'.

Premijerom predstave 'Drvo koje je pjevalo', koja će se održati u kazalištu Mala scena na zatvaranju ovogodišnjeg ciklusa 20. studenoga, organizatori prvi puta otvaraju vrata radiofonijskog teatra i dječjoj publici. Predstava je to o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

U sklopu 'Plana za bijeg' je tijekom pet godina održavanja praizvedeno 12 malih formi, priređen je i niz slušaonica, radionica i predavanja te nekoliko repriza i gostovanja.

Umjetničke voditeljice 5. Plana za bijeg su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Nina Bajsić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!