18:02 / 23.10.2019.

Autor: Z.T.K./T.V./Hina/HRT

Predstavljeni 5. i 6. svezak "Povijesti hrvatskoga jezika"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projekt je pokrenut s namjerom da se sustavno i kvalitetno opiše povijesni razvitak hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća.
Peti i šesti svezak knjige velikoga nacionalnog projekta, koji je započeo 2008. godine, "Povijest hrvatskoga jezika" predstavljeni su u srijedu u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Knjige su predstavili recenzenti akademik Stjepan Damjanović i Ivana Matas Ivanković, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić te urednik Ivo Pranjković i glavni urednik projekta Ante Bičanić.

Jezikoslovka Ivana Matas Ivanković istaknula je kako peti svezak obrađuje povijesna i politička zbivanja u hrvatskom jeziku tijekom 20. stoljeća te dodala da su ta zbivanja raspoređena u knjizi koroz 12 tema. Između ostaloga obrađuju se, naglasila je, gramatike, pravopisi i funkcionalni stilovi.

Po riječima akademika Damjanovića 6. svezak bavi se hrvatskom leksikografijom, udžbenicima hrvatskoga jezika, onomastičkim i dijalektološkim pitanjima, hrvatskim jezikom izvan Republike Hrvatske, ponajprije onim u Bosni i Hercegovini te staroj i novoj dijaspori.

- Niz knjiga "Povijest hrvatskoga jezika" spomenik je hrvatskom jeziku i svim naraštajima koji su se služili hrvatskim jezikom, branili ga, proučavali i od njega učinili da smo po njem ono što jesmo, naglasio je Damjanović.

Jozić je istaknuo kako je projekt pokrenut s namjerom da se sustavno i kvalitetno opiše povijesni razvitak hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća. Napomenuo je kako knjige obrađuju opis vanjske povijesti, što znači povijesnih, političkih i kulturnih prilika koje su utjecale na razvoj hrvatskoga jezika te analize i opisi jezičnih obilježja - slovopisa, pravopisa, glasova, oblika, rečenica i stila hrvatskoga jezika.

Ivo Pranjković je podsjetio da je u petom svesku zastupljeno 19 autora, a u šestom 21 autor. U svescima je zastupljena sva važnija diplomatička povijest hrvatskoga jezika, rekao je dodavši kako su u njima obrađeni gramatike, pravopisi, funkcionalni stilovi itd.

Prva knjiga o hrvatskome jeziku u srednjem vijeku izašla je 2009., druga o 16. stoljeću tiskana je 2011., u trećoj knjizi obrađeno je 17. i 18. st. a objavljena je 2013., a četvrta knjiga tiskana je krajem 2015. i u njoj je obrađena povijest hrvatskoga jezika u 19. stoljeću, peta knjiga objavljena 2018., u kojoj je obrađeno 20. stoljeće, a šesta je objavljena 2019. godine.

Niz "'Povijest hrvatskoga jezika - 5. i 6knjigu: 20. stoljeće" objavio je zagrebački nakladnik Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!