Predstavom "Sretna ne bila" u Vinkovcima otvoren 29. Festival glumca

14.05.2022.

22:55

Autor: HRT/Hina/J.L.

Gradsko kazalište Joza Ivakić

Gradsko kazalište Joza Ivakić

Foto: Goran Ferbezar / PIXSELL

Autorskim projektom Ivane Vuković i Helene Petković "Sretna ne bila" u režiji Helene Petković i izvedbi splitskog Kazališta "PlayDrama", u Vinkovcima je u subotu počeo 29. Festival glumca.

Tijekom trajanja festivala od 13. do 21. svibnja bit će izvedeno 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije, koje je od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac Davor Svedružić.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo rekao je kako je Festival glumca ostvario nemoguće, pozicionirajući se u sam vrh kazališnih događanja u Hrvatskoj.

- Od jednog festivala koji je bio festival monodrame, duodrame, malih kazališnih scena mi smo se pretvorili u najveći kazališni festival u Hrvatskoj i ta činjenica nažalost još nije dovoljno osviještena među ljudima, istaknuo je.

Ivica Pucar, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), koje uz Umjetničku organizaciju Asser Savus iz Vinkovaca organizator Festivala glumca, rekao je da je Festival glumca bez sumnje najveći hrvatski kazališni festival.

- Mišljenja sam da ovaj festival treba biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta. Radit ćemo na tome da svake godine pozitivnim pomacima Festival glumca dovedemo do izvrsnosti, poručio je.

Uz grad domaćin Vinkovce, predstave će se igrati i u preostalim vukovarsko-srijemskim gradovima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku.

Na završetku festivala bit će dodijeljene nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu i glumca te nagrade "Ivo Fici" i "Nada Subotić" za najbolja glumačka ostvarenja mladih glumaca do 28. godine.

Nagrada "Nevenka Filipović" dodijelit će se za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, a nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini.

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u kojemu su Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić.

Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelit će nagradu "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Domaćin festivala je prvak Drame HNK u Splitu Filip Radoš.

Uoči svečanosti otvorenja u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, u predvorju kazališta postavljena je Trijenalna izložba kazališnih plakata. Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu likovni umjetnici Marta Crnobrnja, Dubravko Mataković i Marko Šošić, izabrali su za izložbu 20 plakata, a najboljim je ocijenjen plakat za predstavu Henrika Ibsena "Nora", redatelja Marija Kovača, u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, autora Dizajnerskog studija "Kuna Zlatica".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!