Premijera baleta 'Onjegin' u Splitu zaradila desetominutni pljesak

14.05.2022.

00:11

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Premijera baleta 'Onjegin' redatelja i koreografa Vasilija Medvedeva izvedena je u petak navečer u HNK-u Split na velikoj pozornici te kazališne kuće, izazvavši veliko zanimanje splitske publike, čiji je pljesak na kraju predstave trajao desetak minuta.

U naslovnoj ulozi Onjegina tumači solist splitskog Baleta Aubin Le Marchand, a njega će u idućim nastupima plesati i Ivan Boiko, dok će se u ulozi Tatjane izmjenjivati Irina Čaban Bilandžić i Nozomi Miura. Ostale uloge tumače Eva Karpilovska i Hazuki Tanase koje će se izmjenjivati u ulogama Olge i Tatjaninog alter ega, Ivan Boiko i Aaron Kok tumačit će ulogu Lenskog, Lev Šapošnikov i Silviu Tanase ulogu Kneza Gremina.


Birane skladbe Petra Iljiča Čajkovskog izvodio je Orkestar HNK Split, dok je dirigent maestro Hari Zlodre.


Kostimograf i scenograf je Neven Mihić, asistent koreografa Stanislav Fečo, a oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.


Ravnatelj Baleta Ilir Kerni izjavio je kako je više nego sretan što su uspjeli napraviti takvu veliku i sjajnu predstavu, a posebno je sretan jer su svi u predstavu unijeli sto posto energije.


- Ne samo Balet, već i tehnika, orkestar, ali i cijelo kazalište. S te strane sam zahvalan svima, a naročito na podršci koju sam imao od intendanta kazališta. Velike svjetske zvijezde dolaze u naše kazalište, rade s nama punim srcem i velikom profesionalnošću, a mi njima moramo vratiti poštovanjem i ljubavlju jer mi smo malo kazalište da bismo imali tako velika imena, a mi smo to uspjeli, istaknuo je Kerni.


Baletna dvočinka 'Onjegin' je puna neočekivanih zapleta ljudskih odnosa i kao glazbenu podlogu te baletne drame Medvedev je izabrao ulomke iz različitih djela Čajkovskog iz Prve, Druge i Treće simfonije, Simfonije Manfred, Drugog klavirskog koncerta fantazije Francesca da Rimini i nekih drugih djela tog najvećeg skladatelja romanizma.


Balet Onjegin Vasilija Medvedeva praizveden je 1999. u Nacionalnom kazalištu u Pragu, a nakon toga postavljen je u Santa Fe Opera Theatre u Sjedinjenim Državama, češkom Olomoucu, u estonskom gradu Tartu, Narodnom kazalištu u Bratislavi te u Košicama u Slovačkoj, u Łódźu u Poljskoj. 


U HNK kažu da su uz to fragmenti predstave izvođeni u različitim prigodama na baletnim gala-večerima u Montrealu, Spoletu, Donjecku, St. Petersburgu, u Japanu, u Bratislavi. 


Vasilij Medvedev je 2000. za koreografiju Onjegina u SAD-u dobio Pushkin Legacy Ballet Award koju dodjeljuje US Pushkin Legacy. Libreto Valerija Modestova nastao je na temelju romana u stihovima Evgenij Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina, jednog od najznačajnijih djela ruske književnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!