Premijera "Cigle svete Elizabete" u režiji Krešimira Dolenčića

19.10.2020.

13:21

Autor: Vijesti iz Kulture/M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Idemo na daske koje život znače, i to u varaždinski HNK gdje je premijerno izvedena kajkavska komedija "Cigle svete Elizabete".
Idemo na daske koje život znače, i to u varaždinski HNK gdje je premijerno izvedena kajkavska komedija "Cigle svete Elizabete" u režiji Krešimira Dolenčića.

Predstava, između ostalog, počiva i na legendi prema kojoj je sv. Franjo Asiški posjetio kraljicu Elizabetu Ugarsku te pritom pohvalio kajkavski jezik izjavom "Joj, vi cvrkućete kak vrapci!".

Kroz priču o 800 godina starom zidu koji je izvor mnogih nesporazuma, autori teksta Goran Vrbanić i Vid Balog provlače svakodnevne teme, a junaci predstave svoje probleme rješavaju na njima svojstven način.

- Ja sam mađarski diplomat koji s hrvatskim diplomatom ostvaruje ne kriminalne, ali svakakve situacije ispod stola, govori autor teksta i glumac Vid Balog.

I kako to nerijetko u stvarnom životu biva - žrtve budu "mali", obični ljudi. U ovom slučaju - Ivan Lončar - vlasnik zemlje na kojoj se taj zid nalazi.

- Koji je na neki način čovjek u problemu jer želi srušiti nešto što je kulturna baština, a što njemu priječi put njegovoj zemlji da bi tamo mogao posaditi cukur repicu, govori Robert Plemić koji igra ulogu Ivana Lončara.

Njemu je to pitanje egzistencije, uostalom kao i cijeloj ekipi koja je neumorno radila na ovoj predstavi.

- Mislim da će se mnogi ljudi unutra prepoznati, mnogo situacija i svega što nas okružuje što uopće nije zabavno, ali kako treba uvijek naglasiti, smijeh je lijek i dobra terapija, kaže redatelj predstave Krešimir Dolenčić.

Koju je publika prepoznala.

- Prvo što je na kajkavskom, odlična režija, glumci fenomenalni, oduševljena jednom riječju i to je nakon dugo dugo vremena konačno prvi izlazak van, iznosi dojmove jedna od gledateljica.

Jer kako kažu kazališni umjetnici - virus je vrlo nekulturan i ne zalazi u kazališta pa se publika nema čega bojati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!