17:14 / 09.08.2018.

Autor: HRT

Premijera Eshilove 'Orestije' u Sitnom Gornjem

Autorski tim najavljuje premijeru

Autorski tim najavljuje premijeru

Foto: - / -

Eshilovu trilogiju Orestija dramski će ansambl 64. Splitskog ljeta premijerno izvesti na ambijentalnoj pozornici na Mosoru, pokraj Sitnog Gornjeg večeras u 20 sati. Predstavu režira nagrađivani makedonski redatelj Dejan Projkovski.
Eshilovu trilogiju Orestija dramski će ansambl 64. Splitskog ljeta premijerno izvesti na ambijentalnoj pozornici na Mosoru, pokraj Sitnog Gornjeg večeras u 20 sati.

Predstavu režira nagrađivani makedonski redatelj Dejan Projkovski, a nastupaju Ksenija Prohaska kao Klitemnestra, Siniša Popović u ulozi Agamemnona, Goran Marković kao Egist, Marjan Nejašmić Banić kao Korovođa, Mijo Jurišić u ulozi Oresta, Petra Kovačić Pavlina bit će Elektra, a Anastasija Jankovska tumačit će ulogu Kasandre. Predstava se igra u prijevodu Bratoljuba Klaića, dramaturšku je obradu izvršio Jasen Boko, scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, kostime je osmislio Mladen Radovniković, a originalnu glazbu eminentni makedonski glazbenik Goran Trajkovski. Eshilova Orestija, nazvana po Orestu, Klitemestrinom i Agamemnonovu sinu, trilogija je koja prati posljednji ciklus u nizu krvnih osveta unutar obitelji Atrida. Dijelove trilogije čine tragedije Agamemnom, Žrtva na grobu i Eumenide. Nakon povratka kući mikenskog kralja Agamemnona, heroja pobjedničkog Trojanskog rata, njegova žena Klitemnestra ubija ga da bi osvetila njihovu kćer Ifigeniju, koju je Agamemnon žrtvovao prije odlaska u rat, kao i radi štete koju je rat nanio mikenskoj zajednici. U drugom dijelu Orest ubojstvom majke Klitemnestre osvećuje oca, nakon čega u završnom dijelu trilogije stupa pred atensku porotu koja mu sudi zbog tog ubojstva. Eshilova Orestija, napisana i praizvedena 458. prije nove ere, stoji u temeljima europskog kazališta kao jedina sačuvana antička trilogija. Tragedija osvete koja se provlači kroz pet generacija kuće Atrida istovremeno je drama o uspostavi novog demokratskog i pravosudnog sustava i poziv na razum. Prostor Poljica, nekadašnje Poljičke republike na kojem se igra Orestija, logičan je ambijentalni izbor, kaže dramaturg Jasen Boko. Naime, i danas snažno sačuvana tradicija odabira poljičkog kneza kao da se izravno vezuje  uz Eshilovu dramu, posebno njezin treći dio, i prenosi Eshilov prostor mita u Poljica stvarajući začudan ambijent antičke tragedije.

Reprizne izvedbe na programu su 11, 12. i 13. kolovoza, sve s početkom u 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!