13:06 / 14.05.2018.

Autor: V.M./T.L./HRT

Premijera 'Gusara' – baletni vatromet i plesački maraton u Splitu

Foto: HNK Split

Foto: HNK Split

Foto: - / -

Za dobar teatar katkad je potrebna velika hrabrost, a to znaju u splitskom HNK-u, gdje je izveden nesvakidašnji dvoipolsatni plesački maraton koji se tek rijetki baletni ansambli usude izvoditi.
Za dobar teatar katkad je potrebna velika hrabrost, a to znaju u splitskom HNK-u, gdje je izveden nesvakidašnji dvoipolsatni plesački maraton koji se tek rijetki baletni ansambli usude izvoditi. Riječ je o baletu 'Gusar' francuskog skladatelja Adolpha Adama, najpoznatijeg po baletu 'Giselle', a splitska produkcija prvi put u povijesti hrvatskog kazališta postavila je taj balet.

Raskošne scene i kostimi, besprijekorni solisti i ansambl, premijeru najuzbudljivijeg od svih klasičnih baleta učinili su - nezaboravnom.

Adamov Le Corsaire romantična je bajka o gusarima, prelijepim robinjama, turskim pašama, smještena u orijentalnim palačama i na bazarima. Bajka o pravoj ljubavi koja usprkos otmici, bijegu i olujama uvijek pobjeđuje.

Bio je to jako težak tjedan i sad napokon mogu reći da sam sretna jer je sve prošlo dobro. Ovo mi je jedna od najomiljenijih predstava,  kaže Iryna Chaban Bilandžić koja pleše ulogu grčke ljepotice Medore.

Mi smo napravili balet koji nikada nije bio postavljen u Hrvatskoj i koji zahtjeva jako snažan ansambl i dobre soliste. Mi smo to uspjeli izvesti na fenomenalnom nivou,  ističe Artem Zhusov, nositelj uloge vođe gusara Conrada.

'Gusar' je vrlo zahtjevan balet te se malo kazališta ohrabri postaviti ga na scenu. Velik je izazov i za plesače i za koreografa. To je poseban balet – radi se o pravom plesačkom maratonu: ples za plesom, mnogo solo dionica. Cijelo se vrijeme nešto događa, kao u filmu, pa plesači moraju biti i dobri glumci,  napominje član Latvijskog nacionalnog baleta Aivars Leimanis.

Drago mi je da imamo takav ansambl i soliste. Pokazali smo još jedanput da je ono što splitski balet radi na veoma visokom nivou,  komentira ravnatelj Baleta HNK Split Igor Kirov.

'Gusar' pršti od pokreta i velikog broja sporednih uloga. To je baletni vatromet. Mislim da imamo visoko kvalitetnu baletnu produkciju koja će dugo živjeti na radost naše publike, ali i ansambla,  smatra intendant HNK Split Goran Golovko.

Splitsku baletnu scenu 'Gusar' je obogatio i pokazao da njome upravljaju ljudi koji znaju svoj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!