Premijera HRT-ova filma "Čuvar vodnjanskog blaga" 8. listopada u Vodnjanu

07.10.2022.

13:28

Autor: Komunikacije HRT-a

Čuvar vodnjanskog blaga

Čuvar vodnjanskog blaga

Foto: dokumentarni film / HRT

Svečana premijera novog dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije (HRT) "Čuvar vodnjanskog blaga" održat će se u subotu, 8. listopada, u Vodnjanu. "Čuvar vodnjanskog blaga" nastao je u produkciji Dokumentarnih sadržaja HTV-a i sniman je 2021. i 2022. godine. Autorski ga potpisuju redatelj Ivica Dlesk, scenaristica i urednica Vesna Jurić Rukavina, snimatelj i direktor fotografije Davor Petričić, montažerka Nina Koletić, skladatelj Maro Market i producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

Čuvar vodnjanskog blaga

Čuvar vodnjanskog blaga

Foto: dokumentarni film / HRT

Zahvaljujući ovom dokumentarnom filmu šira javnost prvi će put vidjeti baštinu koja se čuva u crkvi svetog Blaža u Vodnjanu, u kojoj se nalazi oko 300 relikvija različitih svetaca, među kojima su i sveta tijela nadbiskupa sv. Leona Bemba (+1188.), sv. Ivana Olinija (+1300.), sv. Nikoloze Bursa (+1512.) te manji neraspadnuti dijelovi sv. Sebastijana (+282.), sv. Barbare (+288.), sv. Marije Egipatske (+522.) i sv. Eutiha (+582.).

Mons. Marijan Jelenić, koji je u Vodnjanu bio župnik od 1972. do 2022., svjedoči o svojem svećeničkom pozivu, s autobiografskim elementima i nastojanjima spašavanja relikvija i sakralne baštine te okolnostima teškog djelovanja crkve u vrijeme komunističke vladavine, ali i poslije.  

Čuvar vodnjanskog blaga

Čuvar vodnjanskog blaga

Foto: dokumentarni film / HRT

U tim naporima uspio je osnovati posebnu zbirku u suradnji s AMI-jem Pula, a zbog potrebe očuvanja inicirao je restauratorsku radionicu, koja i danas djeluje u Juršićima pri HRZ-u.

U filmu je dat osvrt na grad Vodnjan i njegovu razvijenost u srednjem vijeku te povijesne okolnosti zbog kojih je slikar i kolekcionar Gaetano Gressler golemu baštinu sklonio iz Venecije u Vodnjan godine 1818. Od tada sve do dolaska Marijana Jelenića u župu ostavštinom se nitko nije bavio. 

Čuvar vodnjanskog blaga

Čuvar vodnjanskog blaga

Foto: dokumentarni film / HRT

Velik preokret učinjen je po pitanju neraspadnutih tijela svetaca kad su znanstvenici iz KBC-a Split, patolozi, forenzičari i radiolozi, dokazali da nije riječ o mumijama, kako se u početku mislilo. Znanstvenici ne kriju čuđenje zatečenim. Šira javnost vidjet će snimke CT-a, o očuvanosti organa koji su sasušeni - mozak, plućna krila, pa čak i crijeva, dok su krvne žile i tetive sv. Nikoloze u nevjerojatno dobrom stanju.

O relikvijama te osebujnosti osobe i djela svećenika Marijana Jelenića govore biskup Ivan Milovan i preč. Ilija Jakovljević, znanstvenici prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i doc. dr. sc. Frane Mihanović, povjesničarka mr. sc. Sunčica Mustać te građani Vodnjana, Edi Pastrovicchio, Miroslav Jermić, Diriana Delcaro Hrelja, Livio Belci, dr. sc. Valter Šarić, Nensi Giachin Marsetič i Danilo Dragosavac.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!