19:48 / 30.12.2019.

Autor: Mirna Farkaš/IMS/HRT

Premijera "Idiota" u HNK Zagreb

-

-

Foto: - / -

Novogodišnji "Idiot" Hrvatskog narodnog kazališta velika je predstava, postavljena gotovo filmski.
Ljubavne intrige, patnja, prijateljstvo i licemjernost - sve je to Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Taj ruski klasik nije često na našim pozornicama, a u zagrebačkom HNK premijerno ga izvode dan prije Stare godine. Naša ekipa bila je na generalnoj probi.

Premijera dan prije Nove godine u zagrebačkom HNK-u posljednjih je godina postala pravilo.

- Doista mislimo da opraštajući se od stare godine i ulazeći u novu, ništa bolje nego napraviti jedno klasično djelo, i to veliko klasično djelo ruske i svjetske literature, a to je svakako Dostojevski i to je svakako Idiot, rekla je intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč.

Novogodišnji "Idiot" Hrvatskog narodnog kazališta velika je predstava, postavljena gotovo filmski.

- Idiota nisam gledao u kazalištu, pa ne mogu usporediti kazališne izvedbe, gledao sam nekoliko filmskih verzija, izjavio je redatelj Vasilij Senjin.

Ipak od klasike se ne bježi. Blijedi knez Miškin je Luka Dragić, njegov suparnik knez Rogožnin Bojan Navojec, a prelijepa Nastasja Jadranka Đokić.

- Mislim da je ovo klasični komad u pravom smislu te riječi, ali da naravno, smo svjesni da smo sad na pragu 2020. tako da je to klasični komad u današnjem vremenu i današnjem kontekstu, rekao je glumac Bojan Navojec.

- Mi ne možemo izbjeći klasiku nikako, to je takav komad kakav je. Nismo bježali od nje, a nismo joj praktički ni hrlili, kazala je glumica Barbara Vicković koja ima ulogu Jelizavete Prokofjevne.

- Vjerujem da smo napravili nešto što će publika zavoljeti, što će voljeti isto toliko koliko taj predivni roman. Ako smo uspjeli dio te magije prenijeti na pozornicu, napravili smo puno, izjavio je glumac Goran Grgić, odnosno u ovoj predstavi Atanasij Ivanovič Tocki.

Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ljubavna drama prepuna intriga i
pohlepe, dobar je završetak godine i za našu nacionalnu kuću i za publiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!