Premijera Matanićevih "Bogova"

20:00 / 25.05.2022.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Goran Damjanić/Dnevnik/P.F./HRT

Premijera "Bogova" u varaždinskom HNK

Premijera "Bogova" u varaždinskom HNK

Foto: Dnevnik / HRT

S velikim se zanimanjem iščekivala premijera predstave "Bogovi" u varaždinskom HNK u režiji Dalibora Matanića, inače poznatog po sjajnim filmovima i TV serijama. Prebacio se nakratko na kazališne daske i u "Bogovima" progovorio o mentalnom nasilju i površnosti kulture društvenih mreža.

Neočekivani gosti stižu u obitelj i svi ulaze u sukob, jedni s drugima, sami sa sobom.

- Bavimo se zapravo dosta tim nekim unutarnjim mrakovima svega, ali na vani. Prezentiramo to kao što je prezentirano sve - da je upakirano u celofan, da to sve zapakiramo, da se izoperiramo ako treba, da se izbotoksiramo, objasnila je Helena Minić Matanić, Žena u predstavi.

Umjesto liječenja duše, u "Bogovima" se rasplamsava lažni svijet društvenih mreža, raspadaju se temeljni odnosi, statusi, svijest o tome tko je što i na koji način stekao.

Zauzet radom na serijama, Dalibor Matanić nakon četiri godine vratio se u kazalište kako bi ispričao aktualnu autorsku priču.

- Kako živimo naše živote, u stvari i pomičemo se od neke istine, kako u stvari ta laž, paučina je sve oko nas, stalno se, pa i kroz tablete, alkohol, sve te opijate, kroz neku vrstu života koje u stvari izmiče istini, kako zaboravljamo na prave vrijednosti, istaknuo je Dalibor Matanić, redatelj, autor teksta i videa.

Matanićevim projektom, s referencijama na kultne filmove, intendantica najavljuje vlastitu viziju varaždinskog teatra.

- Svakako želim da ovo postane jedno živo kazalište, kazalište koje zadire u grad, koje je relevantno, zadire u ljude, u probleme, u društvo, koje tematizira sve ono o čemu mi razmišljamo, izjavila je Senka Bulić, intendantica HNK Varaždin.

U "Bogovima" istraženo mentalno nasilje intenzivno je oslikao glumački ansambl, pojačan Helenom Minić Matanić i Markom Cindrićem.

- Dali su nam neke nove boje, hajdemo tako reći, u našim lepezama, tako da isto jako veseli da su tu jer su odlični, radnici, da ne velim da su životinje jedan i drugi, to mislim u pozitivnom, rekla je Hana Hegedušić koja igra Napadačicu.

- Svaka promjena se mora dogoditi, mora postojati neki ciklus, u svim kazalištima, ne?' Tako da mislim da je za ovo kazalište dobro i mislim da će biti naredne četiri godine jako zanimljivo za sve nas i ljude koji dolaze ovdje gledat., rekao je Karlo Mrkša koji igra Napadača.

Žestokom estetikom i načinom pričanja priče "Bogovi" zasigurno uvode Varaždin u novo kazališno doba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!