Premijera nove operne produkcije Orfeja i Euridike u HNK

23.04.2021.

19:54

Autor: Jana Haluza/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Premijera nove operne produkcije Orfeja i Euridike

Premijera nove operne produkcije Orfeja i Euridike

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon pola godine zatišja opera se vraća u Zagreb. Večeras u zagrebačkom HNK na rasporedu je premijera nove operne produkcije Orfej i Euridika.

Trideset i pet je godina prošlo od posljednjeg uprizorenja te opere u kojoj je Orfeja pjevala Ruža Pospiš Baldani.

U toj ulozi večeras nastupa naša nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović donoseći kreaciju za novo doba.

- Potrebna je doza ludosti, smjelosti, usuditi se uopće u ovakvim vremenima stati na scenu, kaže Dubravka Šeparović Mušović, Orfej - prvakinja Opere HNK Zagreb.

Prema strogim protuepidemijskim mjerama, orkestar i osmero zborskih pjevača su na sceni, a pjevači na svojevrsnoj rampi iznad orkestralnog otvora i pisti koja dijeli orkestralni ansambl na dva dijela - gudače i puhače.

Maestro je bio velika pomoć opernoj debitantici, našoj etabliranoj kazališnoj redateljici Anici Tomić koja je pronašla suvremeno tumačenje opere vrlo blisko duhu današnjeg vremena.

- Cijelo vrijeme pratim glazbu i pokušavam zapravo osluškujući, kroz glazbu zapravo doći do rješenja scene, a ne vlastita rješenja stavljati na glazbu, objašnjava Anica Tomić, redateljica.

Pjevački trolist traži još i dva soprana za uloge Euridike i Amora, a u baroku se Ivana Lazar i Valentina Fijačko Kobić osjećaju kao kod kuće.

- Kad pjevam rečenicu „još samo malo trebamo trpjeti i nakon toga će biti sve dobro", u tome se jako nalazim i također se nadam da će se to prenijeti i u stvarni svijet, rekla je Ivana Lazar, Amor, prvakinja Opere HNK Zagreb.

Nadamo se da će priča o Orfeju sa sretnim završetkom, kakav nudi libreto Gluckove opere, svima koji predstavu pogledaju dati polet i vjeru u bolje sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!