09:40 / 19.10.2018.

Autor: V.M./Ž.L./HRT

Premijera opere 'Nikola Šubić Zrinjski' u Rijeci – novo čitanje Zajca

Dora Ruždjak Podolski

Dora Ruždjak Podolski

Foto: - / -

Najpoznatija hrvatska opera, Zajčev Nikola Šubić Zrinjski, premijerno je preksinoć izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Produkcija donosi novi umjetnički pristup tom glazbeno-scenskom djelu, čitajući ga i promišljajući u suvremenom ključu.
Najpoznatija hrvatska opera, Zajčev Nikola Šubić Zrinjski, premijerno je preksinoć izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. I upravo kuća koja nosi Zajčevo ime dala je novi umjetnički pristup tom glazbeno-scenskom djelu, čitajući ga i promišljajući u suvremenom ključu.

Suvremeno uprizorenje Zrinjskoga mora ponuditi i neka nova čitanja, nova shvaćanja opere o kojoj svi misle da sve znaju pa je, kažu u riječkom HNK, bilo iznimno važno odabrati i tim koji to može ispuniti. Redateljska palica dodijeljena je Dori Ruždjak Podolski: Ovaj Zrinjski predstavlja borbu za zdravi komad zemlje, doslovce - što je provedeno u predstavi i što se zapravo na neki način jako lijepo provlači kao lajt-motiv novog patriotizma, odnosno jednog patriotskog čitanja, ali iz drugog kuta, odterećenog nacionalnim simbolima, ali opet čuvajući ih i pazeći da se ne kosi sa idejom Badalićevog libreta i Zajčeve glazbe,  komentira redateljica Dora Ruždjak Podolski.

Zanimljiva je i podjela uloga. Prvak opere Robert Kolar sjajno je utjelovio Nikolu Šubića Zrinjskog, nastupajući uz svoju životnu i kazališnu partnericu, također opernu prvakinju Kristinu Kolar, u ulozi Eve Šubić.

Ova režija je malo pomaknuta unaprijed. Ta inscenacija je otišla možda 100, 200 godina naprijed, ali odnosi su ostali isti. Znači, ljubav prema domovini je ostala, ljubav prema kćerki, prema ženi, odnos prema vojsci, domoljublje, sve je ostalo isto netaknuto,  kaže Robert Kolar, njegova scenska i životna partnerica Kristina Kolar dodaje: Zajc je napisao sve, samo što možda to nekad nije dovoljno potencirano. Dora je ipak dala tu jedan ženski osjećaj, da se malo istakne ta jedna obiteljska drama.

Zajčevo je remek-djelo izvedeno pod vodstvom maestra Villea Matvejeffa, čime je on postao prvim neslavenskim dirigentom ove najuspjelije opere hrvatskoga romantizma. Sudeći prema prvim reakcijama publike i njihovom dugotrajnom pljesku, riječko je kazalište, dobilo opernu predstavu koja dugo neće silaziti s repertoara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!