13:06 / 23.11.2018.

Autor: V.M./J.R./HRT

Premijera operne jednočinke 'Daleki lov' u INK-u Pula

-

-

Foto: - / -

Opera 'Caccia lontana', odnosno 'Daleki lov' skladatelja Antonija Smareglie premijerno je izvedena na daskama Istarskog narodnog kazališta u Puli, a radi se o koprodukciji s HNK-om u Varaždinu.
Opera 'Caccia lontana', odnosno 'Daleki lov' skladatelja Antonija Smareglie premijerno je izvedena na daskama Istarskog narodnog kazališta u Puli.

Komad je praizveden na milanskom Konzervatoriju 1875., a govori o ljubavi paža Fiordalisa i Madonne Belle. To glazbeno djelo bilo je Smareglin diplomski rad, a najnovije scensko uprizorenje koprodukcija je pulskog INK-a i HNK-a iz Varaždina.

Opera je napokon u Puli i Varaždinu. Operni prvijenac Antonia Smareglia jedan je dragulj. Smareglia je skladatelj kojeg se počelo u posljednje vrijeme istraživati. Vidi se da je apsolutno u svoje vrijeme bio u toku sa svim trendovima te da sigurno spada u vrhunce operne literature,  rekao je redatelj Ozren Prohić. Mezzosopranistica Sofija Cingula istaknula je da se radi o prekrasnoj glazbi koja zaista naslućuje sve ono u što će se Antonio Smareglia kasnije tijekom svojega života i profesionalnog rasta razviti: No, to je sve već satkano i u ovom zapravo malom broju stranica partiture. To je komorna opera koja sadrži sve izazove velike scene i velike literature,  napomenula je Cingula.

Nakon jučerašnje premijere, prva redovna izvedba je na rasporedu večeras u 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!