Premijera Orašara održana u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

19.11.2021.

22:12

Autor: B.A./Hina/HRT

Orašar

Orašar

Foto: Dnevnik / HRT

Premijera predstave Orašar E. T. A. Hoffmanna, u režiji Paola Tišljarića i adaptaciji Lade Kaštelan, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, kao koprodukcija te teatarske kuće i baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Redatelj Tišljarić izjavio je povodom premijere kako mu je drago što je teatarski ansambl sa srcem i otvoreno prihvatio suradnju s baletnim odjelom UŠLS.


Ovo je prvi pravi, autentični, dubrovački 'Orašar'. Imam osjećaj da napokon imamo veliku repertoarnu predstavu i nadam se da će na repertoaru biti godinama. Kazalište za djecu i mlade uvijek nosi stigmu manje vrijednog, a ova predstava ima snagu repertoarne predstave. Mislim da će je s guštom pogledati čak i oni koji rjeđe dolaze u kazalište, rekao je Tišljarić.


Pročelnica baletnog odjela UŠLS Tea Prkačin istaknula je kako je dogovor za predstavu jednostavno i brzo postignut.


Ova je predstava iznimno važna za našu djecu, koja se školuju za deficitarno zanimanje. Jako je važno da imaju priliku nastupati u predstavama, jer je ipak Dubrovnik grad bez profesionalnog baleta. 'Orašar' je idealna predstava koja može uklopiti sve generacije baleta. Da nema pandemije, predstava bi koreografski bila još bogatija, ali je i u ovim uvjetima velik pothvat, izjavila je Prkačin.


Jedna od koreografkinja Alida Vuković rekla je kako je Orašar planiran već godinu i pol dana pa su još prošle godine angažirani neki koreografi.


Razvijali smo priču zajedno i dogovarali se kako izvesti predstavu, jer je u vremenu pandemije to zbilja zahtjevno. U dva mjeseca smo odradili velik posao i djeca su puno napravila, posebno u solističkim ulogama. Još uvijek je to amaterski, ali se uvijek trudimo da bude što bolje, istaknula je Vuković.


Glumica Ivana Gulin izjavila je kako je s velikim užitkom radila na predstavi te istaknula lakoću rada. Bio je užitak biti na sceni s djecom, promatrati ih. To su jako zahtjevne uloge. Pomogli su mi i vratili su me u djetinjstvu. Imamo jako lijepu predstavu za djecu, a ni velikima neće biti dosadno, rekla je Gulin.


Glumica Glorija Šoletić istaknula je zadovoljstvo što sudjeluje u kazališnoj magiji i predstavi koju bi gledala svaki dan. U teatru se događa melem na dušu. Barem na tren možemo ući u tu magiju i biti zaštićeni, rekla je Šoletić.


U predstavi igraju Ivana Gulin, Glorija Šoletić, Jasna Jukić, Hrvoje Sebastijan, Angela Bulum, Nika Lasić, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Branimir Vidić, Bojan Beribaka, Marija Šegvić i učenici Baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.


Autorski tim čine Paolo Tišljarić (režija, scenografija, oblikovanje svjetla i izbor glumačkih kostima), Remus Dimache, Gousel Galioullina, Zrinka Japunčić, Elena Kulagina, Doris Pavleković, Tea Prkačin, Mirna Sporiš i Alida Vuković (koreografija), Renata Sekulović (kostimografkinja za baletne kostime), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica), Žarko Dragojević (autor video projekcija, glazbe za trailer i zvučnih efekata), Mirjana Zagorec i Tea Bašić Erceg (autorski kostimi iz fundusa KMD-a), Anamarija Obradović (suradnica scenografa, slikar izvođač), Pero Mihaljević (pomoćni slikar izvođač), Mirna Sporiš (izrada krune za Šećer vilu), Aljoša Rebolj (fotograf), Miran Brautović (producent video trailera), Ivana Ljepotica (inspicijentica).


Reprize izvedbe održat će se od 20. do 24. studenog te 14.-19., 21. i 22. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!