20:32 / 03.09.2020.

Autor: Slađana Bukovac/T.V./Dnevnik/HRT

Premijera "Ribanja i ribarskog prigovaranja" u Puli

-

-

Foto: - / -

Jedini film koji se premijerno prikazuje u glavnom programu je "Ribanje i ribarsko prigovaranje" redatelja Milana Trenca. Riječ je o ekranizaciji klasika hrvatske literature renesansnog autora Petra Hektorovića.
Bliži se kraju ovogodišnji filmski festival u Puli. Jedini film koji se premijerno prikazuje u glavnom programu je "Ribanje i ribarsko prigovaranje" redatelja Milana Trenca. Riječ je o ekranizaciji klasika hrvatske literature renesansnog autora Petra Hektorovića.

Trenc se Hektorovićeva i danas teško razumljivog teksta, među ostalim, prihvatio jer već 20 godina ljetuje na Hvaru i duboko je vezan za taj otok i njegovu kulturu.

- Bojali smo se svega jer film ove vrste on ima milijun malih putova gdje može skrenuti stvar krivo. I stvarno držati tu neku tanku nit da to na kraju izgleda kao koherentni film je bilo jako teško, ali imali smo sreće, imali smo izvrsne suradnike, kaže redatelj Trenc.

Za ulogu Petra Hektorovića u zrelim godinama u obzir je dolazio samo jedan glumac: Rade Šerbedžija. A Šerbedžija se i sam bavi ribolovom, piše i voli literaturu.

- Iz današnje perspektive ako ga literarno gledamo doima se potpuno originalno i drugačije od svega što se može u to doba čitati u književnosti. On piše jednim gotovo suvremenim stilom jednog putopisca, smatra Šerbeđija.

Mladog Hektorovića glumi Filip Mayer.

- Mislim da je važno kada su dva glumca na jednu ulogu da onda ovaj koji je mlađi da gleda ovog koji je stariji. Znači u mom konkretnom slučaju da sam ja gledao Radu kako se priprema, kako snima, kaže Mayer.

Zabranjenu ljubav iz Hektorovićeve mladosti utjelovila je glumica za koju se redatelju na početku činilo da ima previše suvremeno lice.

- I onda je on meni rekao da izgledam kao Liv Ulman i da on ne vidi kako bih ja uletila u Stari Grad. Ja sam rekla ok, dobro, mogu li ja doći na audiciju, prisjeća se Romina Tonković.

Film je snimljen na originalnim lokacijama, uglavnom na moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!