Premijerna izvedba opere "Tosca" u riječkome HNK

10.11.2019.

09:31

Autor: M.Š./Hina

default error photo
U glavnim ulogama nastupili su Kristina Kolar kao Tosca, Giorgio Surian u ulozi Baruna Scarpije te Domagoj Dorotić kao Mario Cavaradossi.
Opera "Tosca", drugi dio Puccinijeve trilogije HNK Ivana pl. Zajca, premijerno je izvedena u ovome kazalištu u subotu, u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića te pod ravnanjem Kallea Kuusave.

U glavnim ulogama nastupili su Kristina Kolar kao Tosca, Giorgio Surian u ulozi Baruna Scarpije te Domagoj Dorotić kao Mario Cavaradossi.

Kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografi su Alan Vukelić i Marin Blažević, a oblikovatelji svjetla Dalibor Fugošić i Alan Vukelić.

Puccini trilogija HNK Ivana pl. Zajca otvorena je premijernom izvedbom opere "Madama Butterfly" 21. listopada, a završava se izvedbom obnovljene opere riječkoga HNK "La Boheme" 23. listopada.

"Tosca" je, prema ideji dramaturga i redatelja Marina Blaževića, konceptualno postavljena kroz tri različita pristupa u tri čina. U prvom je opera tradicionalna, s opernim historicizmom, odnosno autentičnim, povijesnim kostimima i scenografijom.

U drugom činu je opera izmještena u drugi povijesni kontekst, drugo vrijeme i prostor od onog na koje se oslanja izvorna Puccinijeva opera, a u trećem je Blažević "Toscu" postavio najbliže svom shvaćanju suvremene operne režije, a to je reduciranje na temeljno, glazbu, dramu, glumu i osobnost izvođača te intenzitet doživljaja njihovih odnosa. 

"Toscu" je Puccini skladao prema istoimenoj drami Victoriena Sardoua, a praizvedena je u Rimu 1900. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!