Preminula akademkinja Alica Wertheimer-Baletić

02.09.2022.

19:53

Autor: Hina/Dnevnik/HRT

 Alica Wertheimer-Baletić

Alica Wertheimer-Baletić

Foto: Dalibor Urukalovic / Pixsell

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, istaknuta hrvatska ekonomistica i demografkinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umrla je u petak u Zagrebu u 85. godini života.

Akademkinja Wertheimer Baletić utemeljiteljica je suvremene demografije u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Tijekom svog dugogodišnjega znanstvenoga rada stvorila je teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima u istraživanjima složenih tema. Još je prije više od pola stoljeća upozorila na negativne demografske trendove u Hrvatskoj te neprestano isticala značaj demografskoga pitanja za razvoj hrvatskog društva, priopćeno je iz HAZU.

Rođena je u Vukovaru gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1960., magisterij ekonomskih znanosti stekla je 1964., a godinu poslije i doktorat.

Napisala je 17 knjiga i monografija na temu demografije. Sudjelovala je na brojnim konferencijama i znanstvenim skupovima o stanovništvu u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2002. bila je stručnjak za demografiju kao predstavnik Hrvatske pri UN Komisiji za stanovništvo i razvoj.

Od 1992. godine redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bila je tajnica Razreda za društvene znanosti, članica Predsjedništva, a od 2004. do 2010. potpredsjednica Akademije. U listopadu 2004. izabrana je za člana Académie Européene des Sciences, des Arts et des Lettres u Parizu.

- Akademkinja je odgojila veliki broj demografa, bila je vrsni pedagog, jedna stroga nastavnica, ali s jasnim ciljem da odgoji vrsne znanstvenike i one koji će raditi u gospodarstvu. Tako da je to za demografiju jedan veliki gubitak, ali je ona ostavila brojna djela koja su temelj suvremenim istraživanjima. Postavila je jake temelje na kojima se može raditi suvremena demografija, rekao je Anđelko Akrap, ekonomist i demograf.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!