Preminula doajenka splitskog kazališta Magda Matošić

13.01.2021.

11:16

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U 93. godini preminula je doajenka splitskog kazališta Magda Matošić.

U 93. godini preminula je doajenka splitskog kazališta Magda Matošić.

Scenu HNK Split obogaćivala je svojim izvedbama od 1970-ih godina, kada je dobila stalan angažman, pa sve do umirovljenja.

Na TV ekranima zapazili smo je u ulozi Tomine žene u ‘Velom mistu’, glumila je i Gospođu sa psićem u ‘Novom dobu’ te Gospođu Maru u ‘Posljednjoj volji’.

Nakon njezine bogate karijere ostaje i autobiografska proza ‘Male zvijezde Velikog medvjeda’.

- Premda se pojavljivala i na televiziji i na filmu, njezino je ime – kao uostalom i čitava "dinastija" Matošićâ o' kolina u Splitu – bila neraskidivim sponama vezana uza splitsko kazalište, ističe se u in memoriamu na stranicama splitskoga HNK-a

Iz HNK Split podsjećaju i na njezinu ulogu u 'Velom mistu': Kao izvorna govornica stare splitske čakavštine, bila je – iako epizodistkinja! – među uvjerljivijim protagonistima ove kultne serije, iz čije se interpretacije čuo autentični govor predaka, a ne onaj uvježbani, onaj naučeni. Štoviše, zajedno s drugim doajenom Teatra u Splitu, Ivom Marjanovićem, bila je i svojevrsnom lektoricom za čakavštinu svim gostujućim glumcima s tog seta, stoji u objavi.

Od 1973. Magda Matošić je do umirovljenja bila stalnom članicom Drame HNK Split. Među prvim nastupima bio joj je onaj u komadu 'Advokat Pathelin' nepoznatog srednjovjekovnog autora, kad je nastupila u ulozi Guillemette.

- Uslijedile su predstave Talenti i obožavatelji Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog (Nina Vasiljevna Smeljska), Rodoljupci Jovana Sterije Popovića (Gospođa Zelenička), Prikazanje sv. Lovrjenca mučenika koje se pripisuje Petru Hektoroviću (Konkordija), Roko i krvolok oli Ča je život vengo fantažija Miljenka Smoje (Žena), dramski kolaž Branite ljubav što ga je sastavio Đorđe Radišić, Ljubovnici nepoznatog pisca iz XVII. st. (Lukrecija), Hitler u partizanima Fadila Hadžića (Seka), Amerikanska jahta u splitskoj luci Milana Begovića (Kontesa Kate de' Milesi), Kralj Betajnove Ivana Cankara (Lužarica), Šest lica traže autora Luigija Pirandella (Glumica), Hasanaginica Ljubomira Simovića (Majka Pintorovića), Kartoteka Tadeusza Rózewiczkog (Majka), Glorija Ranka Marinkovića (Prva žena), Ribarske svađe Carla Goldonija (Šjora Paškva), Judita Marka Marulića (Ruta), Robinja Hanibala Lucića (Pera), Ljubav u koroti Drage Ivaniševića (Milica), Popravljač svijeta Thomasa Bernharda (Žena), Libar Marka Uvodića Splićanina (Palmina), Čovik, zvir i kripost Luigija Pirandella (Prošpera), Prah Ranka Marinkovića (Starica), Otac Augusta Strindberga (Dojilja), Izgubljeni zavičaj Slobodana Novaka (Kontesa), Albatros Ranka Marinkovića (Keka), Bljesak zlatnog zuba Mate Matišića (Baba), a nastupila je i u Tijardovićevoj opereti Mala Floramye (Lajona), navode iz HNK Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!