Preminula filmska i TV glumica Vera Zima

08.11.2020.

09:00

Autor: Anja Cerar/HTV

default error photo
Odlazak Vere Zime potresao je njezine prijatelje i suradnike te ostavio golemu prazninu na glumačkoj sceni.
U Zagrebu je u 68. godini nakon duge bolesti preminula naša omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima. Odigrala je niz važnih uloga, ali mnogi su je posebno zavoljeli kao karizmatičnu Ružu Kosmički u seriji Odmori se, zaslužio si.Ruža Kosmički najprepoznatljivija je uloga svestrane glumice. Jedna od njezinih tipskih uloga tople, obične i snažne žene, koja se pojavila čak i kod Stipe u gostima. Iako je široj publici najpoznatija kao TV glumica, Vera Zima mnogo je nastupala u kazalištu te posebno na filmu, u kojem je debitirala ulogom u Mećavi 1977., koju u povodu smrti glumice HTV večeras prikazuje na Drugom programu u 20:05.Zatim je odigrala niz sjajnih sporednih filmskih uloga - u drami Oprosti za kung fu, za što je nagrađena Zlatnom arenom, te filmovima Novinar, Blagajnica hoće ići na more, Metastaze i nizu drugih.

Primila je brojna priznanja, među njima nagradu "Fabijan Šovagović" za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji i najveću državnu nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo na području filma. Veru Zimu mnogi kolege, prijatelji, ali i vrlo široka i vjerna publika pamtit će kao iznimno vedar duh naše glumačke scene.

Ministrica kulture istaknula je kako je odlazak Vere Zime nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište i kulturu. Karakternu iskrenost i srčanost u životu prepoznavali su mnogobrojni prijatelji, štovatelji i kolege kojima je bila omiljena partnerica, a predanost i talent na sceni donijeli su joj mnogobrojne nagrade. Ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije i snažnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost i u život, stoji u sućuti koju je Nina Obuljen Koržinek, u ime ministarstva te osobno poslala Hrvatskom društvu dramskih umjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!