Preminula Oscarom i Grammyjem nagrađena glazbenica Irene Cara

26.11.2022.

17:07

Autor: Hina/HRT

Cara se proslavila 1980. kad je dobila ulogu u mjuziklu Fame

Cara se proslavila 1980. kad je dobila ulogu u mjuziklu Fame

Foto: Stefano Chiacchiarini '74 / Shutterstock

Oscarom i Grammyjem nagrađena glazbenica Irene Cara umrla je u dobi od 63 godine, izvijestila je njezina publicistkinja. 

Cara je široj publici bila najpoznatija po koautorstvu i izvedbi pjesme "Flashdance... What A Feeling", za što je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu i dvije nagrade Grammy za najbolji originalni album napisan za film i tv specijal te za najbolju žensku pop vokalnu izvedbu 1984. 


Proslavila se 1980. kad je dobila ulogu u mjuziklu Fame. Nakon što je prvobitno odabrana za plesačicu, za nju je napisana uloga Coco Hernandez te joj je povjereno da otpjeva naslovnu pjesmu. 


Njezina publicistica Judith Moose vijest je objavila na Carinom službenom Twitter računu u subotu. Napisala je da je Irene Cara umrla u svome domu na Floridi te da je uzrok njezine smrti još nepoznat.

Cara je rođena u njujorškome Bronxu 1959. godine. Radila je na televiziji i u kazalištu prije nego što je dobila glavnu ulogu u glazbenoj drami "Sparkle" 1976. godine. 


S obzirom na golem talent vrlo brzo se vinula među zvijezde te postigla međunarodnu slavu izvedbom naslovne pjesme u filmu "Fame", a za istu je ulogu nominirana i za Zlatni globus za najbolju glumicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!