10:44 / 10.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Preminuo filmski montažer Andrija Zafranović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andreas Lischka / PIXABAY

Jedan od najcjenjenijih domaćih filmskih i TV montažera, Andrija Zafranović, koji je radio na više od 150 igranih filmova u svim zemljama bivše Jugoslavije, Francuskoj, Njemačkoj i Češkoj, preminuo je u 72. godini u Pragu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Andrija Zafranović rodio se 1947.godine u Maslenici, a filmsku i TV montažu diplomirao je i magistrirao na FAMU u Pragu 1975. godine.


Dobitnik je tri Zlatne arene za montažu na Pulskom filmskom festivalu (za filmove Kraljevski voz, Balkanski špijun i Večernja zvona), nagrade za najbolju montažu Filmskog festivala u Sopotu, nagrade Fipresci, nagrade na South East Film Festivalu u Parizu i nagrade za životno djelo Cinematic Film Festivala.


Njemački filmski časopis 'Kino film schnitt' proglasio ga je najboljim europskim filmskim montažerom 2019. godine, podsjeća se u objavi HAVC-a. 


Među ostalim, u njegovom bogatom opusu regionalni su filmski klasici, "Otac na službenom putu", "Arizona Dream", "Praznik kurvi", "Kraljevski voz", a montirao je i "Čarugu", "Neka ostane među nama", "Karaulu" i "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, "Šegrta Hlapića" Silvija Petranovića, film i mnoge TV serije.


Radio je kao montažer, supervizor i dramaturg, bio redovni profesor i voditelj katedre na Akademiji umetnosti u Beogradu, a zadnjih godina profesor na postdiplomskim i doktorskim studijima na FAMU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!