Preminuo glumac Božidar Alić

03.03.2020.

09:47

Autor: Sanja Šegedin Miriovsky/Dnevnik u podne/IMS/Hina/S.M./HRT

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski glumac Božidar Alić, koji je preminuo noćas u Zagrebu u 66. godini, tijekom karijere ostvario je niz zapaženih uloga, poput onih u predstavama ‘Gospoda Glembayevi’, filmovima ‘Akcija stadion’ i ‘U logoru’, pa do televizijskih serija.
Hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Božidar Alić, koji je preminuo noćas u Zagrebu u 66. godini, tijekom karijere ostvario je niz uloga, od onih u kazališnim predstavama ‘Kralj Gordogan’ i ‘Gospoda Glembayevi’, filmovima ‘Akcija stadion’ i ‘U logoru’, sve do televizijske serije ‘Ponos Ratkajevih’.

Božidar Alić rodio se 24. prosinca 1954. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1979., a nakon toga usavršavao se u Piccolo Teatro u Milanu.

Ostvario je mnogobrojne uloge u hrvatskim kazalištima, a neko je vrijeme nastupao i kod redatelja Roberta Ciullija u Theater an der Ruhr u Mülheimu. Glumio je na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, GDK Gavelle, Teatra &TD i drugim.

Zapažen je po kazališnim ulogama Gordogana u ‘Kralju Gordoganu’ Radovana Ivšića u režiji Vladimira Habuneka, Alexa u ‘Paklenoj naranči’ A. Burgessa, Pankraca  u Cesarčevu ‘Zlatnom mladiću’, Kamova u predstavi ‘Kamov smrtopis’ i Afrića u ‘Hrvatskom faustu’ S. Šnajdera, Camillea Desmoulinsa u ‘Dantonovoj smrti’ G. Büchnera, a na Dubrovačkim ljetnim igrama glumio je naslovnu ulogu u Shakespeareovu ‘Koriolanu’.

Odigrao je i ulogu Pube Fabriczyja u Krležinim ‘Gospodi Glembajevima’, grofa Almavivu utjelovio je u Beaumarchaisovoj ‘Figarovoj ženidbi’ i u ‘Figaro se rastavlja’ Ödöna von Horvatha, a glumio je i Mauricea Kocha u ‘Zapadnom pristaništu’ Bernard-Marie Koltesa te Izidora u Matišićevu ‘Ničijem sinu’.

Prvu veliku filmsku ulogu odigrao je 1977. u filmu Dušana Vukotića ‘Akcija Stadion’, a glumio je, uz ostalo, i u filmovima ‘Treći ključ’ Zorana Tadića, ‘U logoru’ Branka Ivande, ‘Kamenita vrata’ Ante Babaje, ‘Agonija’ i ‘Četverored’ Jakova Sedlara te ‘Duga mračna noć’ Antuna Vrdoljaka.

Božidar Alić ostat će zapamćen i po televizijskim ulogama, poput onih u ‘Nepokorenom gradu’ Zorana Tadića, ‘Putovanje u Vučjak’ Eduarda Galića te serijama ‘Ponos Ratkajevih’, ‘Zabranjena ljubav, najbolje godine’ i ‘Obični ljudi’, a posudio je i glas Marlinu u crtanom filmu ‘Potraga za Nemom’.

Do 2015. bio je član Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) iz kojega je istupio jer se HDDU odgradio od njegove izjave u noći predsjedničkih izbora, kada je u programu HTV-a ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila protiv ‘udbaške, srbofilske i četničke struje’.

Pored toga okušao se i u pjevanju i pisanju. Snimio je i oko tisuću radijskih drama, a i recitirao je na radiju brojne pjesnike.

Tvrdoglav i samosvojan, prečesto je dolazio u sukobe s kazališnim institucijama, redateljima i kolegama zbog čega, nažalost, sve manje glumi. Hrvatsko glumište koje mu je mnogo puta okrenulo leđa, ali i odalo priznanje, izgubilo je velikog glumca.
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!