Preminuo glumac Nebojša Glogovac

09.02.2018.

10:34

Autor: HINA / T.V. / V.M.

Nebojša Glogovac za ulogu u filmu 'Ustav Republike Hrvatske' nagrađen je na festivalima u Puli i Londonu kao i Grand prixom na susretima u Nišu.

Nebojša Glogovac za ulogu u filmu 'Ustav Republike Hrvatske' nagrađen je na festivalima u Puli i Londonu kao i Grand prixom na susretima u Nišu.

Foto: - / -

Televizijski i kazališni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života nakon teške bolesti. Hrvatskoj publici je najpoznatiji po nagrađivanoj ulozi u filmu 'Ustav Republike Hrvatske'.
Televizijski i kazališni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života nakon teške bolesti. Hrvatskoj publici je  najpoznatiji po nagrađivanoj ulozi u filmu 'Ustav Republike Hrvatske'.

Prije 10 dana je hitno bio primljen u Institut za onkologiju. Tada su mediji pisali da je teško bolestan.   

Glogovac je rođen 30. kolovoza, 1969. u Trebinju, u obitelji svećenika Milovana i Milene Glogovac. Obitelj se preselila u Pančevo kada je imao sedam godina. Završio je beogradski Fakultet dramskih umjetnosti.

Lani je proglašen Europskim glumcem godine na Filmskom festivalu u Italiji. Nebojša Glogovac za ulogu u filmu 'Ustav Republike Hrvatske' nagrađen je na festivalima u Puli i Londonu kao i Grand prixom na susretima u Nišu.Među kritičarima je uživao ugled jednog od najboljih glumaca u regiji, više puta je nagrađen za brojne uloge na filmu, kazalištu i u televizijskim serijama, dobitnik je pet godišnjih nagrada svoje matične kazališne kuće Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Jedna od njegovih posljednjih uloga bio je lik Vukana, najstarijeg sina srpskog kralja Stefana Nemanje, u TV seriji RTS-a Nemanjići - rađanje kraljevine, koje će uskoro početi s emitiranjem na srbijanskoj nacionalnoj televiziji.

Ostat će upamćen i po ulogama u filmovima Bure baruta, Nebeska udica, Munje, Kad porastem bit ću kengur, Klopka, Hadersfild, Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi, te u TV-serijama Porodično blago, Moj rođak sa sela, Vratiće se rode, Vojna akademija.

Od 1996. godine bio je član Jugoslavenskog dramskog pozorišta, u kojemu je odigrao niz zapaženih uloga u mnogim predstavama među kojima su Sumnjivo lice, Metamorfoze, Hadersfild, Šine, Lutalica, Lažni car Šćepan Mali i Hamlet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!