Preminuo hrvatsko-američki orguljaš i skladatelj Željko Marasović

04.08.2021.

19:41

Autor: HRT

Preminuo hrvatsko-američki orguljaš i skladatelj Željko Marasović

Preminuo hrvatsko-američki orguljaš i skladatelj Željko Marasović

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jučer je u 70. godini u Los Angelesu preminuo hrvatsko-američki orguljaš i skladatelj Željko Marasović (3.11.1951.-03.08.2021.).

Željko Marasović, rodjen je i školovan u Zagrebu. Diplomirao je orgulje, klavir i teoretske predmete na zagrebačkoj Muzičkoj Akademiji, a potom nastavlja usavršavanje u Rimu na Accademia Nazionale di Santa Cecilia kod znamenitog orguljaša i pedagoga Fernanda Germanija. Tijekom slijedećih godina koncertira u domovini (Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Varaždinske barokne večeri, Glazbene večeri u Sv. Donatu) kao i inozemstvu (Notre-Dame u Parizu, dvorana Čajkovski u Moskvi, dvorana Lenjingradske Filharmonije u Lenjingradu, katedrala u Rigi, Gewandhaus u Leipzigu, Sant’Ignazio u Rimu, Brucknerhaus u Linzu). Bio je nekadašnji orguljaš Zagrebačke filharmonije i surađivao sa zborom "Ivan Goran Kovačić", ostvario je i brojne snimke i diskografska izdanja.

Po odlasku u Los Angeles (1985.) nastavlja studij orgulja na USC (University of Southern California), gdje magistrira 1989. Nekoliko godina predaje glazbu na Pepperdine University u Malibu i sklada scensku glazbu za potrebe njihovog teatra. Takodjer je dugogodišnji aktivni član American Guild of Organists (najveće glazbeno strukovno udruženje orguljaša na svijetu sa preko 25.000 članova), gdje je obnašao različite funkcije u tijelima te organizacije, a 2011. ga je zapala čast da bude izabran kao predsjednik ogranka za Los Angeles. 2015. g. imenovan je rezidencijalnim orguljašem crkve Shepherd’s Grove, koja ima i međunarodni TV program “Hour of Power” sa miljunskim gledateljstvom na nekoliko kontinenata. Po dolasku u Los Angeles, Marasović je proširio svoje glazbene interese i djelatnost na skladanje glazbe za film, televiziju, teatar i koncertni podij. U svom vrhunski opremljenom studiju skladao je glazbu za nekoliko filmova, te za više od 400 sati dokumentarnih programa za History Channel, A&E, Discovery Channel, NBC itd. Marasović njeguje i višegodišnju suradnju sa inovatorskim Bethune Theatre Dance Company za koju je skladao više cjelovečernjih multimedijalnih predstava od kojih je naročito zapažena “Frost and Fire” nastaloj prema noveli čiji je autor Ray Bradbury. 2011. g. American Guild of Organists slavio je 100-godišnjicu osnivanja svog ogranka u Los Angelesu, te je tom prilikom naručena Marasovićeva skladba izvedena kao prva točka na rasporedu svečanog koncerta.

Upravo je njemu Anđelko Klobučar povjerio praizvedbu svog Koncerta za orgulje i orkestar 1983. g., kao i posvećene mu Musice festive, skladbe koju je Marasović prije 5 godina izveo na orguljama crkve sv. Marka u čast Klobučareva 85. rođendana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!