Preminuo jazz gitarist Damir Kukuruzović

12.12.2020.

15:19

Autor: V.K./Hina

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan od vodećih hrvatskih jazz gitarista Damir Kukuruzović umro je u 45. godini života od posljedica zaraze koronvirusom, doznaje se iz kruga obitelji.
Jedan od vodećih hrvatskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja Damir Kukuruzović umro je u 45. godini života od posljedica zaraze koronvirusom, doznaje se iz kruga obitelji.

Taj rođeni Siščanin osim što je bio vrhunski virtuoz na gitari, osnivač je i više jazz sastava, koji su s velikim uspjehom nastupali u zemlji i inozemstvu, a u Sisku je vodio Jazz club Siscia, po kojem je Sisak uvrstio među vodeća jazz središta u zemlji.

Osim toga, svojom je energijom i stručnošću  punih 15 godina organizirao Siscia open jazz & blues festival, vodeći u zemlji. Osim toga, osnivač je jazz festivala u Petrinji i Labinu pod nazivom "Labin jazz republika".

Surađivao i svirao s najvećim jazz glazbenicima današnjice, kao što su Stochel Rosenberg, Paulus Schafer, Robin Nolan, Angelo Debarre, Raphael Fays, Ludovic Beier, Wawau Adler, Yorgui Loeffler, Josch Stephan, Adrian Burns, Zoran Predin, Zdenka Kovačiček, Boško Petrović i mnogi drugi. Najistaknutiji je hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Utemeljitelj je Django Groupa neizostavnog jazz sastava na svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu.

Snimio je i dva albuma, prvi je Green Hill Gypsy Swing na kojem uz Kukuruzovića i njegov Gypsy jazz quintet još nastupaju Angelo Debarre, violinist Dragan Urlić, te Zdenka Kovačiček. Na drugom albumu Manouche Kukuruzovića i njegov Gypsy Jazz Quartet prate glasoviti francuski harmonikaš Ludovic Beier, blues vokalist Adriano Byron Burns, saksofonist Marijan Jakić, violinist Dragan Urlić i gypsy jazz gitaristom Yorgui Loeffler.

Uz brojna druga priznanja, 2011. godine dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013.godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Obuljen Koržinek: Kukuruzovićev odlazak ostavlja prazninu na glazbenoj sceni

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti velikog hrvatskog i svjetskog jazz glazbenika Damira Kukuruzovića, poručivši kako njegovim preranim odlaskom ostaje nemjerljiva prazninu na hrvatskoj glazbenoj sceni.

- Za svoj je glazbeni rad dobio brojna priznanja te će ostaviti nemjerljivu prazninu na hrvatskoj glazbenoj sceni kao vrhunski glazbenik, ali i kao izniman čovjek, poručila je ministrica Obuljen Koržinek u sućuti obitelji.

- Kritičari su isticali kako je Damir gitaristički virtuoz koji uz iznimne sviračke vještine uspijeva dosegnuti najvišu estetsku razinu, a kolege glazbenici i prijatelji njegovu srčanost i ljubav prema glazbi, jazzu posebice. Svoj je rodni grad, ali i Hrvatsku, stavio na svjetsku kartu jazz i blues koncerata organizirajući, između ostalih, Siscia open jazz & blues festival kojim je domaćoj publici kontinuirano približavao taj žanr i na koje je doveo vrhunske svjetske glazbenike. Jedan od vodećih hrvatskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja, navela je ministrica Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!