06:55 / 07.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Preminuo Jiri Menzel

Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/File Photo

Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/File Photo

Foto: - / REUTERS

Poznati češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiri Menzel preminuo je u 82. godini.
Poznati češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiri Menzel preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju navečer njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.   

Jirija Menzela je proslavio njegov prvi dugometražni film "Strogo kontrolirani vlakovi" iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Za Oscara je 1986. nominirana i njegova popularna komedija "Selo moje malo", a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledatelje i redatelje.

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala.

Poput ostalih redatelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlastima.

Zbog  provokativnosti njegova satira "Ševa na koncu", snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu "Zločin u djevojačkoj školi" (1965.), "Hirovito ljeto" (1968.) i "Služio sam engleskog kralja" (2006.).

Volio Hrvatsku

Menzel je volio Hrvatsku, posebice Dubrovnik te je režirao više predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama, među kojima i Hamleta na Lovrijencu (1994.), Molierovog Nemoćnika u pameti (1999.), a 2009. snimio je dokumetarac o ljubavi Čeha prema Dalmaciji, posebno Dubrovniku.

Dokumentarac je više puta bio prikazan na HRT-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!