Preminuo maestro Loris Voltolini

12.09.2021.

16:51

Autor: V.M./HRT

Loris Voltolini

Loris Voltolini

Foto: HNK / Split

Splitski glazbeni umjetnik, dirigent Loris Voltolini preminuo je u 67. godini života, objavilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Rođen je u Splitu 1954. godine, a studij glasovira i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova. 


- Dirigentsku karijeru započeo je u Operi HNK Split 1980. godine i jedan od vodećih dirigenata kuće ostao je punih deset godina. Na scenu splitskog kazališta postavio je, među ostalim Ljubavni napitak i Luciju di Lammermoor G. Donizettija, Šišmiša J. Straussa, Fausta Ch. Gounoda, Hoffmannove priče J. Offenbacha; balete: Đavo u selu F. Lhotke, Vragolastu djevojku L. J. F. Herolda, Abraxas W. Egka, stoji u biografiji Lorisa Voltolinija na stranici HNK Split.


Kao stalni dirigent Opere HNK Split ravna nizom opera standardnog repertoara kao što su: Traviata, Don Carlos, Otello, Nabucco, Aida, Rigoletto, Tosca, Evgenij Onjegin, Madame Butterfly, Boris Godunov, Nikola Šubić Zrinjski...


- Od 1990. do 1996. stalni je šef dirigent Opere HNK u Zagrebu te šef dirigent i umjetnički ravnatelj Opere HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci. U istom je razdoblju i česti gost dirigent Opere u Ljubljani, a od 1994. do 1996. i stalni šef dirigent te operne kuće, navode iz splitskog kazališta.


Od godine 1994. također je bio gost dirigent Slovenske filharmonije.


- Na repertoaru je imao više od pedeset opera, deset baleta i širok dijapazon simfonijske glazbe. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Koreji, stoji u biografiji Lorisa Voltolinija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!