18:05 / 09.02.2020.

Autor: M.B./P.F./V.M./HRT

Preminuo maestro Vladimir Kranjčević

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu je nakon teške bolesti u 84. godini preminuo dirigent, pijanist i glazbeni pedagog maestro Vladimir Kranjčević.
Hrvatska kultura ostala je bez jednog od najvećih umjetnika. U Zagrebu je nakon teške bolesti u 84. godini preminuo dirigent, pijanist i glazbeni pedagog maestro Vladimir Kranjčević.

- Zbogom, maestro Kranjčeviću...
- Glazbenici o maestru Kranjčeviću


Posljednji ispraćaj maestra Vladimira Kranjčevića bit će u petak, 14. veljače, u 12,50 sati na zagrebačkom Krematoriju, a u utorak, 11. veljače, na HR1 u posebnoj emisiji ciklusa Oda-birano, u spomen na maestra donosimo ulomke razgovora iz 2013. godine kada je primio nagradu Porin za životno djelo, te iz godine 2017. nakon što se nizom koncerata oprostio od svoje aktivne glazbeničke karijere.
Oda-birano

Dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević (Zagreb, 21. studenog 1936. – Zagreb, 9. veljače 2020.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ladislava Šabana. Dirigiranje je studirao kod Slavka Zlatića (Zagreb), usavršavao se u Monte Carlu (kod Igora Markeviča), a magistrirao 1980. u Beogradu kod Vojislava Ilića.

U Zagrebu je 1960-ih osnovnoškolski nastavnik i gimnazijski profesor, od 1970. profesor i direktor Muzičke škole Vatroslav Lisinski, potom profesor na Pedagoškoj akademiji i od 1978. do umirovljenja 2007. na Muzičkoj akademiji. Usporedo, 1994. – 2002. ravnatelj Opere HNK-a. Jedan je od utemeljitelja festivala Varaždinske barokne večeri 1971., predsjednik njegova programskoga odbora te 1994. – 2006. ravnatelj.

U Zagrebu je bio dirigent 1972. – 1976. Komornoga orkestra Vatroslav Lisinski (i osnivač), šef dirigent 1974. – 1987. Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić, 1980. – 1985. vokalnoga ansambla Zagrebački madrigalisti. Od 1988. – 1991. vodi Zbor i Simfonijski orkestra RTV Beograd te od 2006. Opere b. b. Zagreb.

Od 1976. do 1982. Vladimir Kranjčević bio je šef dirigent Mješovitoga zbora RTZ-a, današnjeg Zbora HRT-a. Od 1983. do 1988. Vladimir Kranjčević je bio šef dirigent Simfonijskog orekstra HRT-a, tada pod nazivom Simfonijski orkestra RTZ-a. U tom periodu pokrenut je pretplatnički ciklus Petnaest doživljaja, prvi put uz marketinški osviješten pristup publici.

Maestro Kranjčević u svojih pet sezona između ostaloga dirigira velika djela baroknoga repertoara. Godine 1984. sa Zagrebačkim simfoničarima gostuju u Saveznoj Republici Njemačkoj. Razdoblje je to još nekih iznimno zanimljivih programskih iskoraka, između kojih se izdvaja scenska izvedba muzičke drame Rajnino zlato, koju 1984. u dvorani Lisinski postavlja Lovro pl. Matačić. Snimio je oko 5000 minuta trajnih snimaka za radio i televiziju te velik broj nosača zvuka, a bio je i predsjednik žirija u glazbenim TV showovima Do posljednjeg zbora i Maestro.Dobitnik je nagrada Milka Trnina 1977., Josip Štolcer Slavenski 1978., Vladimir Nazor 1995., grada Varaždina 1983., 1986. i 1995., Zlatno zvono 2001. te nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008., Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu 2012. i nagrade Porin za životno djelo 2013., Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2016).

Tu su i nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja, Vjesnikova nagrada Kantor, Zlatna medalja Varaždinske biskupije i Nagrada Grada Zagreba. Nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, odličja Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića i Reda hrvatskog pletera te počasni građanin Grada Križevaca.

Evo kako su se od maestra Kranjčevića oprostili neki od mnogobrojnih štovatelja, kolega i prijatelja:

Premijer Plenković izrazio sućut u povodu smrti maestra

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića istaknuvši da je snažno obilježio hrvatski glazbeni život i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

-  S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku našeg iznimnog dirigenta, pijanista i glazbenog pedagoga maestra Vladimira Kranjčevića. Tijekom svoje duge karijere, maestro Kranjčević snažno je obilježio hrvatski glazbeni život i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, uključujući i nagradu za životno djelo 'Lovro pl. Matačić' Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, naveo je premijer Plenković.

Obuljen Koržinek: Talent i postignuća maestra Vladimira Kranjčevića ostavili su dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila jeriječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića, dirigenta i glazbenog pedagoga istaknuvši da su njegov talent i postignuća ostavili dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi.

- Duboko me rastužila vijest o odlasku velikog maestra i velikog čovjeka, gospodina Vladimira Kranjčevića, dirigenta i glazbenog pedagoga te barda hrvatske kulture. 'Muzika je sveta umjetnost', riječi su maestra Kranjčevića, koji je tijekom višedesetljetne karijere srčano dijelio svoj talent i znanje s generacijama učenika i studenata te znalaca i ljubitelja glazbe, navela je ministrica Obuljen Koržinek.

Maestro Kranjčević, podsjetila je, uvijek je na svojim koncertima promicao domaće glazbeno stvaralaštvo te je istovremeno djelovao i kao uspješan ravnatelj, voditelj i šef dirigent mnogobrojnih ansambala i glazbenih ustanova. Jedan je od utemeljitelja nacionalnog festivala Varaždinske barokne večeri,  koje su od najvažnije glazbene manifestacije središnje Hrvatske postale jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu.

- Njegovo umjetničko djelovanje i stvaralaštvo prepoznali su kako generacije studenata i vjerne publike tako i struka te je za svoj rad dobio sve relevantne glazbene umjetničke nagrade od kojih ovdje izdvajamo nagradu Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vladimir Nazor Republike Hrvatske za životno djelo. Talent i postignuća maestra Vladimira Kranjčevića ostavili su dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi, istaknula je ministrica kulture u riječima sućuti obitelji Kranjčević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!