12:40 / 12.11.2019.

Autor: S.M./HRT

Preminuo Martin Sagner

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatskoj javnosti Martin Sagner je poznat kao Andrija Katalenić, zvani Dudek, iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine.
Glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini. Hrvatskoj javnosti poznat je kao Andrija Katalenić, zvani Dudek, iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine, a koju se može pogledati na našoj platformi HRTi.

- Iz arhive HRT-a: Martin Sagner
- Šraufcigerov posljednji pozdrav Dudeku

Glumio je u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova, među kojima su "Kuda idu divlje svinje", "Inspektor Vinko", "Dnevnik Očenašeka", "Fiškal", "Punom parom", "Duga mračna noć", "Tamburaši", "Breza", "Protest", "Nikoletina Bursać", "Diskrecija zajamčena". Njegov glas možete prepoznati i u animiranim filmovima "Garfield" i "Štrumpfovi".

Početkom 90-ih godina Martin Sagner je kao HDZ-ov zastupnik bio u dva saziva Sabora (od 1990. do 1992. te od 1992. do 1995.). No odlučio je da to nije za njega.Sućut predsjednice

- U velikom broju televizijskih serija i filmova gospodin Sagner ostvario je uloge koje osvajaju jednostavnošću i lakoćom glumačkog izraza. Gospodin Martin Sagner volio je svoj poziv, svoj rodni kraj, bogatstvo našega jezika kojim se majstorski služio kao glumac istinskog talenta.

Široj publici posebno je draga njegova uloga u kultnoj seriji "Gruntovčani" u kojoj je ostvario jednu od antologijskih uloga hrvatskog glumišta, lik dobronamjernog, naivnog i dobrog Dudeka, u kojem je sažeta sudbina malog čovjeka našeg podneblja.

Zbog te i mnoštva drugih sjajnih uloga, gospodin Sagner ostavio je trag umjetničke izvrsnosti u hrvatskoj kulturi, a mnogi njegovi prijatelji i poznanici pamtit će ga kao iznimno dobrog i dragog čovjeka i domoljuba, stoji u sućuti predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović.

Jandroković: Uloge Martina Sagnera obilježile su brojne naraštaje

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u utorak izraze sućuti obitelji Martina Sagnera te istaknuo kako su njegove uloge obilježile brojne naraštaje.

- Gospodin Martin Sagner ostat će u trajnom sjećanju šire hrvatske javnosti kao glumac velikog glumačkog talenta i plodonosne karijere, čije su uloge u televizijskim serijama i filmovima obilježile brojne naraštaje.
Pamtit ćemo ga i po njegovom požrtvovnom i domoljubnom doprinosu u Domovinskom ratu, razvoju višestranačja u Hrvatskoj kao i po njegovom aktivnom radu u prva dva saziva Hrvatskoga sabora, stoji u sućuti obitelji Sagner koju je Jandroković uputio u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime. Plenković: Antologijske uloge Martina Sagnera gledaju se desetljećima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji glumca Martina Sagnera te istaknuo kako će ostati upamćen po svojim antologijskim ulogama i izvrsnim interpretacijama koje se sa zadovoljstvom gledaju desetljećima, sudjelovanju u Satniji hrvatskih umjetnika tijekom rata i kao saborski zastupnik.

- Sa žaljenjem sam primio vijest da nas je napustio istaknuti hrvatski glumac, gospodin Martin Sagner, koji je svojim iznimnim talentom i kreativnošću obilježio domaću kazališnu te, osobito, filmsku umjetnost.

Ostat će upamćen po svojim antologijskim ulogama i izvrsnim interpretacijama koje sa zadovoljstvom gledamo i desetljećima nakon nastanka.

Na početku rata svoju je ljubav prema domovini pokazao na prvoj crti bojišnice, među braniteljima u Satniji hrvatskih umjetnika, a obol stvaranju hrvatske države dao je i kao zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, uključivši se u politiku na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Za svoj rad primio je, uz brojne nagrade i priznanja, i šest državnih odličja", istaknuo je Plenković u brzojavu sućuti koju je obitelji Sagner uputio u ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime.  Obuljen Koržinek: Pamtit ćemo Sagnerovu toplinu, poštenje i dosljednost u glumačkom angažmanu Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je u riječima sućuti u povodu smrti istaknutoga hrvatskog glumca Martina Sagnera kako ćemo zauvijek pamtiti njegovu autentičnost i iskrenost, toplinu i poštenje te dosljednost u glumačkom i umjetničkom angažmanu, te da mu na tome zahvaljujemo.

- Uz neizmjeran doprinos hrvatskoj kulturi, kazališnoj, televizijskoj i filmskoj umjetnosti, Martin Sagner ostavio je i veliki trag u javnom i političkom životu Republike Hrvatske. Bio je sudionik Domovinskog rata i zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora, a za svoj doprinos i političko djelovanje primio je šest odličja. Martin Sagner uvijek je ponosno isticao svoje podravsko podrijetlo, kao i ljubav prema svojoj zemlji, stoji u sućuti koje je ministrica kulture uputila u utorak u ime Ministarstva kulture i svoje osobno ime u povodu smrti istaknutoga hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Martina Sagnera.

- No ipak, uloga kojom se 'upisao' u povijest hrvatskoga glumišta, koja je obilježila čitavu njegovu karijeru, uloga je Andrije 'Draša' Katalenića - 'Dudeka' s kojim su se, gledajući 'Mejaše' i 'Gruntovčane' od prvog emitiranja na televizijskim ekranima do mnogobrojnih repriza u novije vrijeme, mogle poistovjetiti generacije i generacije gledatelja, istaknula je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

O partnerstvu s Martinom Sagnerom u Gruntovčanina, radu na snimanju te serije, te očekivanjima od kazališne verzije Gruntovčana, koja bi trebala biti izvedena u ožujku 2020. godine, u emisiji Kultura s nogu govorila je glumica Smiljka Bencet Jagarić - Dudekova Regica:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!