Preminuo Mustafa Nadarević

22.11.2020.

16:08

Autor: Vijesti iz kulture/M.Š./V.M./HRT

default error photo
Nakon teške bolesti, preminuo je velikan hrvatskog glumišta, glumac Mustafa Nadarević. Tijekom dugogodišnje, prebogate umjetničke karijere odigrao je više od 150 kazališnih, filmskih, dramskih i televizijskih uloga.
Nakon duge i teške bolesti u 77. godini umro je je glumac Mustafa Nadarević, potvrđeno je u nedjelju medijima iz kruga obitelji. Iza sebe ostavio brojne nezaboravne uloge. Tijekom dugogodišnje, prebogate umjetničke karijere odigrao je više od 150  kazališnih, filmskih, dramskih i televizijskih uloga.

➡️ Kulturna i društvena scena opraštaju se od Nadarevića

Rođen je u Banja Luci 1943. , a glumu je diplomirao 1967. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Karijeru je počeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 1969. do odlaska u mirovinu 2011. zagrebačkoga HNK-a.

Glumio je i u Dramskome kazalištu Gavella, Kerempuhu, riječkom i splitskom HNK-u te na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu.

Prve velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima Bogdana u Hvarkinji, Pometa u Dundi Maroju, Miletića u Ostavci, Leonea u Gospodi Glembajevima, ali i na stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Publika će ga pamtiti i po brojnim ulogama u televizijskim filmovima i serijama.

Posebno je zapažena ona ujaka u Kusturičinom filmu 'Ocu na službenom putu'. Ostat će zapamćen i po ulogama u filmovima 'Miris dunja', 'Već viđeno', 'Glembajevi', 'Praznik u Sarajevu', 'Gluvi barut' i drugima.

Publika će ga pamtiti posebno i po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji 'Lud, zbunjen normalan' koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja, a među njima i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo za 2016. godine.

Prije točno dvije godine već vidno oslabljena zdravlja, netom nakon primitka nagrade Hrvatskoga glumišta za životno djelo, dao je svoj posljednji intervju našoj Zrinki Turaliji Kurtak:

Pogledajte i intervju s Mustafom Nadarevićem iz emisije A forum koji je vodila Jelena Jindra:
"